Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, tirsdag den 11. juni 2024

Maren Splids er en legende ikke alene i Ribes historie men i hele landets. Hun blev brændt som heks på bålet efter først at være frikendt ved byretten i Ribe for trolddomskunst. Frikendelsen blev anket og endte ved højesteret med kong Christian IV som retsformand. Her blev Maren dømt.

Den lokale skuespiller Frida Ahlquist har udviklet monologen og spiller selv Maren Splids i denne teaterfortælling på 25 minutter i Teatret DRAKOMIR.

Vi møder Maren i hendes fængselscelle i Blåtårn i København, hvortil hun blev ført i begyndelsen af 1641. Her fortæller hun om sit liv, hendes store kærlighed til Laurits Skrædder, hendes ballade med mændene i hendes værtshus – specielt Didrik Skrædder – som undervejs havde fået hende anklaget for hekseri. Hun tænker tilbage på retssagerne, på kongen Christian d. IV – alletiders hekseafbrænder. Hun tænker på en ung kvinde, hun møder i cellen, og hun fortæller om selve henrettelsen mellem Galgebakkerne i Ribe 10. november 1641.

Et lille teaterstykke, som sætter en af de voldsomste hekseprocesser under kunstnerisk lup.

Stykket er instrueret af Thomas Hauger med Lis Tjørnelund som assistent og Steffen Graumann som tekniker.

Der spilles fredag den 21. juni kl. 19.30 og søndag den 23. juni kl. 15.00 – og det er ikke tilfældigt, at det er Skt. Hans dag.

Entreprisen er 25,- kr.