Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, lørdag den 8. Marts
Byrådet har sagt ja til at arbejde videre med planerne for et internationalt topmøde i Esbjerg, hvor det er energien, der er det store tema.
Byrådet har bevilget 2,2 millioner kroner fra investeringspuljen til formålet, hvor dan samlede udgift ventes at løbe op i 4,4 millioner kroner, idet der skal oprettes et sekretariat og der skal afvikles events.
Ideen er, at også flere private erhvervsdrivende skal være med til at skyde penge i projektet, og borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har på et byrådsmøde oplust, at der allerede er flere interesserede, der har meldt sig.
Topmødet har følgende målsætninger:
Positionering: Konsolidere Esbjergs position som energihovedstad i national og international kontekst.
Fremme dialog: Skabe en platform for diskussioner om fremtidens energiomstilling.
Investering: Tiltrække investeringer i Nordsøens energisektor.
Innovation: Fremvise teknologiske løsninger og innovationer til branchens udfordringer.
Samarbejde: Fremme internationale og tværsektorielle partnerskaber.
Tiltrækning, uddannelser og bosætning: Motivere virksomheder, forskere, uddannelsesinstitutioner og arbejdskraft til at vælge Esbjerg som base.
Bystolthed: Øge bystoltheden og lokalt engagement.
Lokalt har flere kritikere peget på, at efter deres opfattelse centrerer topmødet sig alt for meget omkring Esbjerg by.
– Vil et sådant topmøde også gavne Ribe?
Ryk Ind Ribe har stillet spørgsmålet til en af de lokale politikere, formanden for SF’s byrådsgruppe Mikkel Ammitzbøll.
– Til dem der siger, at et Energiens Topmøde ikke vil smitte af på Ribe, må jeg blot sige, at jeg er lodret uenig. Ribe har et meget stærkt image som en historisk og naturskøn by, og et topmøde om energi og bæredygtighed giver byen mulighed for at markedsføre sig som en destination, hvor historie og fremtid,ige løsninger kan mødes naturligt.
– Endvidere har Ribe den historiske charme, der gør, at byen er spændende og naturlig at besøge.
– Vi må ikke glemme, at i den grønne omsti, her kan man fremhæve samarbejdet mellem den energitunge industri i Esbjerg og den naturskønne, bevaringsværdige by, som Ribe er.
– Vil et topmøde gavne Ribe?
– Der er ingen tvivl om, at et Energiens Topmøde i Esbjerg også vil gavne Ribe på flere områder. Et Topmøde af denne kaliber vil blandt andet tiltrække internationale medier, deltagere og besøgende fra hele verden, og her kan Ribe drage fordel ved at markedsføre sig som en historisk og naturskøn destination. Dette gør man allerede massivt gennem Destination Vadehavet, men med et Energiens Topmøde vil man naturligt nå endnu længere ud og det til gavn for hele byen og vores spisesteder, overnatningssteder og ikke mindst vores kulturinstitutioner.
– Vi skal også huske på at Energi og Energiproduktion i dag ses som noget der skal ske i sameksistere med naturen, måske endog noget der skal ligge i naturen og som en del af naturen i en bæredygtig løsning. Her må man bare sige, at Ribe ligger helt unikt i et Natura2000 og UNESCO område på den ene side og Nordens største og vigtigste havn Esbjerg Havn på den anden.
– Rundt om Ribe sættes møller og solceller op som aldrig før og fra Ribe mod øst arbejdes på natur og skovrejsningsprojekter. Dermed er der ingen tvivl om, at Ribe således kan tiltrække opmærksomhed fra både politikere og investorer, som er interesserede i at balancere udvikling med naturbeskyttelse.
– Jeg tror, at vi skal glæde os over, at der tages tilløb til initiativ som et Energiens Topmøde i vores baghave, og spiller vi vores kort rigtigt i kommunen, så er Topmødet et arrangement, der vil vokse. Specielt er mulighederne til stede nu, hvor Europa mere end nogensinde ønsker at blive selvforsynende på energiområdet.
Ribe kan inspirere til debat om, hvordan en bevaringsværdig købstad kan eksistere side om side med dette område. Derfor, for mig at se, så har Ribe som by alle forudsætninger for at blive en vigtig aktør i den bæredygtige udvikling, som vi står overfor. Med sin unikke kombination af natur, historie og nærhed til Esbjerg, har Ribe mulighed for at vise, hvordan energi, natur og ikke mindst kultur kan sameksistere på en meningsfuld måde, siger Mikkel Ammitzbøll.