Tekst & Foto: Johnny Tauman
23. november 2022

Torsdag aften starter sæsonen for sløjdholdet på Spandet Skole, men det var lige før, at denne aktivitet for modne mænd var blev lukket ned af Esbjerg Kommune. Et tilsynsbesøg fandt sløjdsalens maskiner farlige med risiko for at skære både finger og arme af – og så kunne man heller ikke forstå, at holdet har været organiseret under Fritidsloven. Faktisk skulle holdet have været i gang for to uger siden, men var lukket ned, ind til den forhøjede husleje var betalt.

Arkivcollage fra sløjdlokalet i Spandet

50 års erfaring

– Jeg har undervist i godt 50 år i træsløjd, fortæller snedkeren fra Roager Carl Schneider – nok lokalt bedst blot ”Calle”!  – Det vil sige, at jeg med en slag på tærsklen har haft 600 elever / kursister heraf naturligvis mange gengangere – og alle er undervist i anvendelse af maskinparken.
Hvis der undervejs opstod behov for vanskeligere opgaver som overfræsning, så har Calle taget træet med hjem på sit snedkerværksted og løst opgaven. Men også løst andre opgaver som afretning og pudsning.

Stor huslejestigning

Esbjerg Kommune har valgt at hæve huslejen fra ca. 1700 kr til 5300 kr. – Det betyder, at det eneste sted man kan finde nogle besparelser er i min løn, kommer det fra Calle, der har haft kontakt med formanden for Kultur & Fritidsudvalget Jakob Lose. – Vi er blevet gjort opmærksom på, at vi selv skal stå for opsyn af maskiner – og det samme gælder rengøring. Det må jeg ryste på hovedet af, for sådan har praksis været i 38 år.

Calle fotograferet i gang med at reparere stole i sit værksted i Roager (arkivfoto)

Hvorfor ikke sparring?

Den markante stigning af huslejen betyder, at der er tale om en årlig leje, selvom kursusvirksomheden i sløjdlokalet på Spandet Skole alene er en vinter beskæftigelse.
Det kan undre, at Esbjerg Kommune undlader at sparre med underviseren, der også har erfaring fra sløjdhold under FOF i Ribe, men vælger en forvaltningsmæssig tilgang og tone.

Jeg undrer mig

– Jeg har ikke dette sløjdhold for at tjene penge, lyder det fra snedker Carl Schneider, men det har forvaltningsfolk svært ved at forstå i 2022. – Men naturligvis vil jeg have mine udgifter betalt – og have lov til at undre mig over en husleje stigning på mere end 200 %.

Timeløn på 88 kr minus skat

Carl Schneider siger til RYK IND RIBE: – Jeg får 11.000 kr for 45 timer i sløjdsalen, men har nok lige så mange timer på mit eget værksted.
Kursisterne får nemlig alt træet høvlet på fladerne, og Carl tager det også med hjem og pudser det. – Det betyder, at jeg har haft ca. 120 kr i timen, som nu bliver til 88 kr i timen, som jeg svarer skat af, lyder den afsluttende kommentar fra sløjdlæreren, der hygger sig med holdet og glæder sig til at komme i gang. Og her er pengene ikke drivkraften!