Tekst og arkivfoto Hasse Jørgensen, mandag den 6. januar 2025
Ribe Boligforenings næste etape for byggeri på den tidligere jernindustriens grund er med i den sagsbehandling, som byrådet i Esbjerg har indledt for at få fordelt den grundkapital, der er til rådighed.
Ribe Boligforening søgte om tilladelse til 120 boliger og fik i første omgang tilladelse til at bygge 60 boliger. Nu er de sidste 60 boliger også kommet i spil. Desuden har boligselskabet Lejerbos afdeling i Esbjerg budt ind med et byggeri på 50 boliger på den gamle industrigrund i Ribe.
Ud over projekterne på jernindustriens grund drejer sagen sig om en lang række andre boligprojekter fordelt over hele kommunen
Problemet er, at der er 19,9 mill. kroner til rådighed som kommunal grundkapital, men der er fra de forskellige boligselskaber indsendt ønsker for 127,9 millioner kroner. Det betyder, at byrådet skal ud i en kraftig prioritering af de forskellige projekter.
Sagen var på økonomiudvalgets møde mandag, og herfra blev den sendt tilbage til forvaltningen.
– Vi vil gerne hjælpe så mange som muligt, og vi har bedt forvaltningen behandle sagen igen bl.a. for at forvaltningen kan spørge selskaberne, om de projekter, der er søgt til, alle er aktuelle, fortæller borgmester Jesper Frost Rasmussen.
– Lejerbo har jo også vist interesse for at bygge på jernindustriens grund?
– Det er rigtigt, men der er ikke besluttet noget som helst endnu. Ribe Boligforening har i forvejen fået ja til 60 boliger, og deres ansøgning om yderligere 60 boliger er også i spil.
– Der er intet fejet af bordet, men det hele er sendt tilbage til forvaltningen, for vi vil gerne tilgodese så mange som muligt, siger borgmesteren.
Lokal undren
Formanden for Ribe Boligforening, Niels Peter Heinsen undrer sig over, at Lejerbo i Esbjerg interesserer sig for jernstøberiets grund.
– Det er jo et københavnerselskab, og jeg synes, vi skal bevare arbejdspladserne lokalt. Får vi lov til at bygge de sidste 60 boliger, kunne vi ansætte yderligere et par medarbejdere, siger boligformanden.
Når sagen igen har været behandlet i forvaltningen, skal den igen forelægges økonomiudvalget og endelig vedtages i byrådet.
Grundkapital
Fællestrækket for finansiering af almene boliger har været, at det offentlige dels har ydet en kontant engangsstøtte, dels støtte til delvis betaling af ydelserne på de optagne lån.
Hertil kommer, at finansieringen af og støtten til de enkelte boligtyper har været forskellig. Inden for de senere år er den offentlig støtte givet, dels i form af grundkapital fra kommunen eller regionen, dels fra staten som en løbende ydelsesstøtte til optaget realkreditlån til byggeriet.