Project Description

Tekst & Foto Johnny Tauman
27. juni 2020

Leif den Lykkelige gjorde fantastiske oplevelser på sine mange rejser og blev den første europæer i Nordamerika omkring år 1000. Han var drevet af eventyrlysten – en eventyrlyst, som overstråles af Vilslevdrengen Leif Fogh Jakobsen, som gennem sit liv har historier, oplevelser og anekdoter fra hele verden, talrige sportsgrene og et væld af job og kunstneriske opgaver.

Inden vi når omkring pauseskærmen med Stensymposium i Bramming, tager vi lige en tur gennem speedwayens oplevelser og senere mange forskellige job rundt på kloden

Bor i hyggeligt bondehus

RYK IND RIBE har besøgt Leif på sin bopæl i Vilslev – et lejet bondehus med stråtag, og hvor indgangsdøren, loftshøjden med bjælker og et sandt virvar af malerier, materialer og andre samleobjekter gjorde det nødvendigt at manøvrere med forsigtighed.

Blev viet med to gange kongebrev

Mængden af billeder og notater kunne sagtens danne basis for mange artikler – og endog en eller flere bøger. – Du bestemmer selv, hvor du vil starte, lyder det fra Leif, som er iført rød overall og med to amuletter hængende om halsen. Han har haft travlt fra morgenstunden, da han får besøg af sin kæreste Hanne: – Jeg skal jo lige vise mig fra de gode side, kommer det med et glimt i øjet. Leif nåede i øvrigt at fejre sølvbryllup med sin første: – Ja vi var unge, da vi blev borgerlig viet med Kongebrev på rådhuset i Haderslev,

Nyder at se digitaliseret VHS-bånd

Dagens artikel tager afsæt i 72 åriges begejstring for fart og motorer – og så må Kuwait, Irland og en verden med kunst vente til næste kapitel. – Jeg har stor kærlighed til speedway, forklarer Leif mens han tænder sin pc for at vise en film, hvor han i 1983 vinder Danmarksmesterskabet i 3. division – et overspillet VHS bånd, som har kendt bedre dage, men hvor den langhårede kører ses med en bajer i hånden efter det afgørende heat.

Formand to gange

Interessen for speedway førte til to perioder som formand for Esbjerg Motorsport – og kendskab / venskab med bla. Erik Gundersen.

Stadig aktiv coach

I dag er Leif med i Team Burgdorff Racing i Gredstedbro, hvor han coacher det 14 årige talent Patrick Jørgensen, rundt om på banerne i fx Granly Speedway Arena ved Korskroen, i Holsted og Outrup. – Det er rigtig spændende at kunne være med i kulissen, fortæller Leif og viser igen og igen et klip, hvor den unge kører under VM i Polen 2018 mistede herredømmet over sin maskine og pådrager sig et skinnebensbrud. – Vi kan lære rigtig meget køreteknik ved at studere, hvordan maskinen pludselig fanger et kørespor.

Polen er i front

Interessen for speedwayen har bragt Leif på mange ture rundt i Europa, hvor han især roser Polen, for deres professionelle tilgang til sporten. – De kan opsætte rammer, hvor der kommer mange tilskuere, og så har de en fantastisk mediedækning, lyder det.

Har ryddet op i laden

Inden vi ser nærmere på Leifs motorcykel, som bla. bringer ham på besøg hos kæresten Hanne, der bor Lunden på Als, så vil han lige vise mig noget i sin lade. – Jeg ryddede op for noget tid siden, siger han lidt undskyldende, inden vi går ind i mørket. Det kan godt være, at Leif har ryddet op, men mon ikke det mere handler om, at han flyttet lidt rundt – for hold da op, hvor er der mange, mange spændende ting.

Den gamle Honda fra 1975 – gemt bag forskellige klæder og dragter i alverdens farver

Lad os fx lige se lidt nærmere en Honda CBX 550cc fra 1975. Den har set bedre dage, men målet er, at den skal ud at køre igen, siger Leif, mens han peger på et lettere tildækket køretøj. ”Her er den knallert, som maleren Niels Steenholdt (1885-1980) kørte på – den skal også på landevejen igen. Jo projekter er der masser af.

Kører stadig mange km på motorcykel

Da vi kommer ud foran huset, så er der her tre motoriserede køretøjer. En slags el cykel, en scooter og så den indregistrerede motorcykel. – Det er en god maskine, som med sin størrelse sørger for, at jeg ikke kører vildt, smiler Leif – og fortæller, at den som noget unikt har dobbelt udstødning trods kun en cylinder.

To kapitler venter

Vi stopper dagens beretning her – og vil i morgen møde bokseverdenen, spændende job etc.

 

 

Annonce