Tekst & Foto: Johnny Tauman
28. november 2020
Tekst & Foto: Johnny Tauman
28. november 2020
– Det har min store interesse, forklarer Lars Lyngsø, der er frivillig førstehjælper ved Sydvestjysk Brandvæsen station Ribe, da RYK IND RIBE møder ham til introduktions oplæg om Psykisk Førstehjælper på stationen i Esbjerg.
Aktiv frivillig i bådberedskab
Lars har været førstehjælper i 18 år – og med i bådberedskabet, når der er aktioner i Vadehavet eller ved opgaver i vandløbene. – Jeg har flere gange været med til at sætte vores Mobbåd – en slags gummibåd – i vandet ved Mandø Ebbevej for at sejle ud og hjælpe nødstedte bilister, der er fanget af tidevandet på Låningsvejen.
– Ribe er den dejligste by i Danmark, kommer det fra hjertet, da den tidligere Falckredder i Tåstrup skal fortælle lidt om sit valg af bopæl. På et tidspunkt fik jeg arbejde som kranfører hos BMS i Esbjerg, – og i dag bliver som efterlønner også plads til nogle opgaver med reparation af vindmøller på Hornsrev eller andre steder i de danske farvande mm.
Når det er muligt fornøjer Lars sig med fritidsdykning. Fx har han været i Spanien, hvor den døde skildpadde kom med i land.
Ny uddannelse introduceret
Uddannelsen til Psykisk Førstehjælp blev introduceret af viceberedskabschef Kjeld Tauman. Blandt de godt 20 deltagere var Ribe Stationen ud over Lars Lyngsø repræsenteret ved Kirsten Dons Christensen og Gert Vejlgaard.
Skal kunne yde krisehjælp
Uddannelsen, som vil foregå i første kvartal 2021, blev gennemgået af Kjeld, der kunne løfte noget af indholdet omhandlende samtaler – de individuelle og gruppesamtaler. Psykisk Førstehjælper skal yde krisehjælp og omsorg til personer, som direkte eller indirekte har været involveret i en større ulykke eller katastrofehændelse.
Skaffe ydre ro / bevare indre ro
Hjælpen gives indtil krisen er overstået eller til professionel hjælp er iværksat.
Psykisk førstehjælp kan gives både efter akut opstået krise og efter en længerevarende krise.
Man kan lidt forsimplet sige, at psykisk førstehjælp handler om at skaffe ydre ro, og huske at bevarer den indre ro. Det sidste er særligt vigtigt ved akutte kriser, da kaos smitter og skaber en følelse af afmagt.
Teorien blev levende formidlet
Herefter stod Johny Gammelgaard for resten af introarrangementet – og som en levende fortæller fangede han hurtigt publikum, hvor teori blev kædet sammen med hverdagsfortællinger og øvelser på gulvet – med mundbind, naturligvis! En af deltagerne, som var på scenen for at vise en af øvelserne, var netop Lars Lyngsø – og det gjorde han perfekt – nærmest scenevant.
RO smitter – men det gør URO også!
Amygdala og Søhesten, som vi i RYK IND RIBE tidligere har præsenteret – tryk HER – blev præsenteret med mimik og fagter, som fastholdt tilhørerne. Et af de vigtige budskaber var at være nærværende – og det smitter, men som Johny lige pointerede: ”RO” smitter – men det gør URO altså også!
Ding-dong
Undervejs blev der også snakket stress – og hvordan det hele hænger sammen eksempelfiseret i et jalousiskab! ”Husk hjernen, så du ikke taber hovedet” – og her er det vigtigt at huske, at hjernen ikke har et system der kan lukke ned. Måske skulle den være udstyret med et system som Bilkas kunderadio: ”Ding – dong! – Du må godt tage en pause!”