Tekst, Foto og Collager: Johnny Tauman
2. december 2024

(Første artikel af II)

TIR-RO stikker blot 55 cm

– Jeg har rigtig mange gode minder fra sejladser med TIR-RO, fortæller Lars Hammer, mens han ser tilbage i de to scrapbøger, der indeholder detaljerede tegninger, fakturaer og billeder.
RYK IND RIBE er taget på besøg hos Lars på Dagmargården for at snakke om gamle dage og ikke mindst sejladsen på Ribe Vesterå.


Lars husker alle detaljer fra turen med sejl fra Ribe Kammersluse til den mest fotograferede anlægsbro ved Skibbroen – bådplads nummer 1: – Min båd har to gode egenskaber – dels stikker hun blot 55 cm og så kan masten lægges ned ved passagen under Ringbroen.

Opmagasineret i lade

Lars bliver lidt vemodig, da vi kommer ind på, hvor TIR-RO befinder sig i dag. – Den er opmagasineret hos Lauge i Farup, og det er spørgsmålet om, den igen får vand under kølen.

(Foto: Johnny Tauman) TIR-RO står opmagasineret i en tør lade

– Men den kan forholdsvis hurtigt igen blive sejlklar!

Sejlede rigtig meget

Efter en kort pause lyder det fra Lars, der har funderet over tiden med TIR-RO: – Vi sejlede meget på Ribe Vesterå og i Vadehavet. Ja, faktisk har jeg været ad Varde Å helt ind til havnen.
I mange år var det også muligt at sejle med Stampemølleåen – det var inden, at åløbet blev ændret.

En af Lars´ skitser af TIR-RO

– Flere gange sejlede jeg TIR-RO til bådebroen ved vores hjem for enden af Albert Skeels Gade. Det betød, at masten skulle lægges ned for at komme under Liden Kirstens Bro.
TIR-RO har benzinmotor fra Marstal– og er udstyret med en kahyt med to sovepladser.

Tur på Vadehavet

Lars bladrer lidt i scrapbogen, hvor de gemte skitser på fornemste vis fortæller om en engageret arkitekt, som virkelig havde styr på tingene.

Se blot navneskiltet, hvortil der skulle købes træ hos Lerche Thomsen.
– Herunder kan du se et foto fra Vadehavet – jeg husker ikke lige, om det var fra en tur med Stig Jensen og Jesper Termansen, hvor vi besøgte Sønderho – eller det var fra sandbanken Koresand sydvest for Mandø. Jeg tror nu nærmest det første!

Tur i Vadehavet: Stig og Lars – formentlig fotograferet af Jesper T.

Kom til Ribe i 1980

Lars Hammer stammer fra Himmerland – nærmere bestemt Rold Skov. Han blev uddannet som arkitekt på skolen i Aarhus – og arbejdede herefter en periode på Moesgaard Museum. Hvordan er du så havnet i Ribe? – Det var faktisk et tip fra min gode ven, Stig Jensen – arkæologen, der stammede fra Brøns. Han havde set, at Ribe Amt søgte en arkitekt – og opfordrede mig til at søge. Lars har boet i Ribe siden 1. juni 1980.
Lars Hammer har haft mange gode oplevelser sammen med Stig – specielt en fælles passion for fiskeri var af stor værdi i venskabet. – Vi fiskede meget dengang – og fangede mange fisk – laks, havørreder og snæbler.

Hovedengen

I en periode boede Lars Hammer på Skibbroen i et lille hus ved siden af Sælhunden – og han har derfra kunne se årets gang med vand i åen og oversvømmelser af Hovedengen. – Man kan ikke løse vandproblemet på Dyrskuepladsen med at hælde jord på – det er helt andre løsninger der skal til.

(Læs også artikel II, som bringes tirsdag: om vandstand, plakater og passion for fiskeri)