Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, tirsdag den 18. januar 2022

Hvis der skal gøres noget for at mindske eller helt undgå de mange valgplakater, der præger hele landet op til kommunal- og folketingsvalg, skal det være partiorganisationerne og ikke Esbjerg Byråd, der skal tage beslutning via en gentlemanaftale.

Det blev konklusionen på en debat i Esbjerg Byråd, der blev rejst på baggrund af et konkret forslag fra Radikale om at forbyde valgplakaterne af hensyn til miljøet.

Jasmin Lykke, der var suppleant for den radikale Anne Marie Geisler Andersen, gjorde gældende, at der er flere veje at gå for at undgå valgplakaterne, og hun nævnte, at borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) har tilkendegivet, at han gerne står i spidsen for at indkalde til aftaler om forbud mod plakaterne.

Det bekræftede borgmesteren, men han slog også fast, at det ikke er noget, byrådet kan afgøre. Det skal afgøres af de landspolitiske organisationer gennem en gentlemanaftale.

Både May-Britt Andrea Andersen (C) og Diana Mose Olsen (SF) gav udtryk for, at også de kunne tænke sig at bakke op bag forslaget men gav samtidig udtryk for, at der er flere aspekter I sagen. Diana Mose Olsen pegede bl.a. på problemet for de kandidater, der ikke sidder i byrådet og ikke er kendte. Der skal i givet fald findes en løsning for at synliggøre dem.

May-Britt Andrea Andersen var betænkelig ved at sende forslaget til udvalgsbehandling, for hun mente ikke, at det skal ligge kommunen til last, da det må være partiorganisationerne, der skal løse problemet.

Kurt Bjerrum (V) gav udtryk for, at der er en lang tradition for valgplakater. De er med til at minde folk om, at der er valg. Han foreslog, at man kunne genanvende plakater.

Sabrina Bech Røn (Ny Borgerlige) mente at mulighederne for alternative forslag skulle undersøges, og hun foreslog bl.a. at undersøge muligheden af at bruge reklamestandere, der er drevet af solceller.

Jacob Lykke (S) fandt forslaget velmenende og at alt, hvad der kan gavne miljø og klima skal tages med kyshånd. – Vi er i god tid til næste valg, og det skal vi også være, for det her kræver tid, men det er organisationerne, der skal finde ud af det.

Han foreslog, at man kunne overveje valgcykler, som kandidaterne kunne køre rundt på.

Jasmin Lykke fastholdt, at sagen skulle i klima- og miljøudvalget.

Det medførte en afstemning først om Kurt Bjerrums ændringsforslag om, at det er partiorganisationerne, der skal klare problemet og dernæst om de radikales forslag om at sende det til klima- og miljøudvalget.

Bortset fra den radikale stemte alle for Bjerrums forslag, mens Jasmin Lykke undlod at stemme.

Selv om AF og Ny Borgerlige havde stemt for at overlade forslaget til landsorganisationerne, stemte de sammen med den radikale alligevel for at sende forslaget til klima og miljøudvalget. Men det var der altså ikke flertal for.