Tekst & Foto: Johnny Tauman
19. august 2023

Gårdejer Jørgen Jørgensen, der har sin gård beliggende på adressen Østervej 22 mellem Kalvslundhallen og Hjortvad Å er en af ansøgerne til projektet: Kalvslund Mose Energipark.
RYK IND RIBE har talt med gårdejeren, og her drøftet nogle forhold, som beskrives i ansøgningen.

Rører ved et ømt punkt

– Jeg ved godt, at vi berører et ømt punkt, når vi påtænker at etablere Kalvslund Mose Energipark, men jeg kan se et kæmpe potentiale i et evt. samarbejde med Ribe Biogas, et samarbejde i at producere ren energi i en tid hvor klimaet går den forkerte vej, siger Jørgen Jørgensen og tilføjer: – Alternativet kan være, at vi skal hente vores strøm fra kulkraftværkerne i Tyskland.

Og ganske rigtigt er Ribe Biogas nævnt i ansøgningsmaterialet, der er udarbejdet af Energicenter Nord: – Vi ser frem til at styrke vores partnerskab med Ribe Biogas og sammen realisere vores fælles mål på at fremme den grønne omstilling og bidrage til en mere bæredygtig fremtid.

Ingen elmaster – kabel løsning

Gårdejeren fortæller, at der ikke vil komme elmaster i Kalvslund Mose. Strømmen skal ledes derfra i en nedgravet kabelforbindelse. Flere steder i ansøgningen kan man læse, at Energicenter Nord ApS beliggende i Thisted er i dialog med Ribe Biogas – og længere er man heller ikke kommet endnu.

Penge til lokalsamfundet

Jørgen Jørgensen påpeger også, at projektet Kalvslund Mose Energipark vil bidrager med et betydeligt beløb til lokalsamfundet i Kalvslund. Han siger: – Dette har en betydning for fremtidens beboere i Kalvslund og omegn, og peger direkte på, hvordan pengene kan anvendes: – Beløbet vil være med til at sikre, at forsamlingshuset, hallen og fritidsaktiviteter kan fastholdes i lokalsamfundet – for både børn og voksne.

Flere møller = flere penge

I ansøgningen kan man læse, at afkastet til lokalsamfundet vil være 50.000 kr. årligt pr. tilsluttet mølle i møllernes levetid
Betyder det så, at Kalvslundområdets ildsjæle vil få adgange til 250.000 kr. årligt ved etablering af fem møller – og i en forventet levetid på 20 år omkring 5 mio.? – Ja, sådan kan man godt regne det ud. Det bliver en forening, der skal sørge for samarbejdet med ildsjælene, siger Jørgen Jørgensen, der dog ikke selv længere er bosiddende på sin gård i Kalvslund. – Jeg er flyttet til Ribe, men min ansatte landbrugsmedhjælper står for den daglige drift – og vil om nogle år købe gården.

Hjemme ved gården

I en afsluttende kommentar siger Jørgen Jørgensen: – Det projekt, som jeg er med i hjemme ved gården i Kalvslund vil også give et afkast til lokalsamfundet. Her er der samme afstand fra gården til møllerne, som møllerne har til beboelse i Kalvslund mose Energi projektet.

Solcelleanlæg

Ud over møllerne vil der være tale om solcelleanlæg svarende til 24 hektar.