Dato: 14.11.2024
Foto: Rene Jørgensen / Peter Lindgaard
Tekst: Peter Lindgaard

”Frivillig – blot til lyst?” – sådan lyder overskriften på årets Kulturnat i Ribe. I virkeligheden nok et overflødigt spørgsmål. Især når man ser, hvordan Kulturnatten søndag greb grundigt fat i hele byen. Mange hundrede nysgerrige og glade børn og voksne valfartede gennem byens gader, cafeer, kultur- og forsamlingssteder for at suge så mange indtryk og oplevelser til sig fra det imponerende program. Og der var mange indtryk – rigtig mange! Komiteen bag Kulturnatten har i år gjort sig ekstra umage med noget for enhver smag, men også noget der stolt fremviser mangfoldigheden af hvad byens mange frivillige kan få på benene.

For første gang nogensinde strakte Kulturnattens aktiviteter sig over 12 timer. Søndag kl. 11.00 slog DanHostel dørene op for Ribeklodsens ambitiøse LEGO-udstilling, der viste alt hvad de legesyge byggefolk i byen går rundt og hygger sig med. En verden af opfinderi og kreativitet. Udstillingen tiltrak tydeligvis både børn og voksne. De mange besøgende kunne hele eftermiddagen på nærmeste hold betragte de forskellige miniature-konstruktioner. På udstillingsbordene stod alt lige fra mejetærskere til fantasifulde rumskibe fra filmens verden eller imponerende scenarier med byer, toge, vindmøller. Nok se, men ikke røre – respekt for LEGO’en magiske verden.

Ved 15-tiden åbnede Seminariehuset og biblioteket op for et tæt pakket program med fortællinger af gamle danske dyrefabler, nogle mere barske, men der var også hyggelige historier at tage med hjem. Sara Dall stod klar med en sanselig og hjemstavnskærlig fotoudstilling af Ribes mange visuelle godbidder, Sanne Jessen fremviste pasteller, og Ribes Amatørmalere udstillede. I biblioteket kunne kreative sjæle prøve kræfter med at transformere gamle bøger til originale kunstværker – en virkelig sjov gimmick – pop-up bøger og Black Poetry.

På plænen bag Sct. Catharinæ Kirke havde byens rollespillere slået sig ned med sværd, forklædninger og brynjer. Her kæmpede børn og andre fantaster på livet løs med hinanden. Leg og alvor – med mening og masser af energi på Ribes ny kamparena.

Indenfor på Termansens i Sønderportsgade var der dækket op til en spændende paneldebat. På podiet sad nogle af dem, der for alvor er med til at sprøjte vitaminer ind i frivilligheden i Ribe – May-Britt Andrea Andersen (C), Simon Wulff Hansen (Ribe Boldklub), Helle Hauger (DRAKOMIR), Benedicte Holm (Dansk Flygtningehjælp) og Steen De Place (Tirsdagsvandrerne). De fem fik lov at besvare en række spørgsmål vedr. foreninger og de frivilliges vilkår og udfordringer, herunder hvilken betydning frivilligheden har for en by som Ribe, men også for et demokratisk samfund som det danske.  De fremmødte deltagere blandede sig flittigt, og undervejs dukkede der flere vigtige konklusioner op – bl.a. om hvordan frivilligheden skal overleve med flere udsatte borgere, flere ensomme og med flere unge, der gerne vil være frivillige, men ikke gider formalia med bestyrelser, forordninger og generalforsamlingskultur. Debatten blev streamet og kan ses på Kulturnattens hjemmeside.

I løbet af eftermiddagen begyndte vejret at drille. Dette så dog ikke ud til at forstyrre folks skaberglæde. I Quedens Gård væltede det ind med efterårsstemning, farver og høst-kreativitet. Børn og voksne havde en fest og gav fantasien fuld skrue. Her blev der lavet alle mulige finurligheder – sjove kæpheste, tegning, maling og smykker. En forpustet Lise Frederiksen kunne næsten ikke få armene ned af begejstring over det høje aktivitetsniveau. Udenfor – bag Quedens – havde spejderne tændt op i et par bål, og her kunne forbipasserende få lov at smage en dejlig varm kastanje direkte fra en saltgryde i gløderne. Gik man en tur ned forbi Kunstmuseet var der inviteret på  åbent hus og værksted, hvor besøgende kunne prøve kræfter med en væv eller måske bare kaste sig ud i en spændende skattejagt.

Hvad vil det sige at arrangere Tulipanfest? Hvor mange besøgende er der på Vinfestivallen? Ribe er kendt for sine mange populære festivaler og kultur-events. I Kannikegården kunne man derfor – i dagens anledning – møde bagmændene- og kvinderne fra bl.a. Tulipanfesten, Jazzfestivalen, Rued Langgaard Festivalen og ikke mindst Vinfestivallen. Ofte støder man kun på de travle ildsjæle i medierne eller på hjemmesider. Godt tænkt med direkte kontakt – forhåbentligt noget der kan tænde gnisten i nye frivillige i fremtiden.

På Domkirkepladsen var der gjort klar til SteetFood. Det hele arrangeret i et telt, der ved 18-tiden var proppet med sultne gæster. Alle borde var besat med folk, der begejstret fortærede kolde og varme lækkerier fra Kogehuset, Backhaus, Folkets Have og Arabisk Gruppe. Udenfor silede regnen ned, og vinden trak hårdt i teltdugen, dog tydede intet på, at vejret generede – nærmest tværtimod var det med til at fremme den hyggelige atmosfære.

Kl. 19.00 åbnede Kulturnatten for alvor med smukke lys-figurer på Domkirketårnet. Indenfor havde Stafet For Livet slået sig ned med en lysceremoni, der indebar at man købte en lyspose, dekorerede posen og tændte et lys i posen. Poserne blev herefter anbragt inde i det tusmørke kirkerum. En smuk og følsom måde at tænke på dem, der kæmper og har det svært med en kritisk sygdom.

Katedralskolen havde som altid åbent for både musikalske aktiviteter og noget for dem der arbejder med hænderne. Ribe Vikingecenter viste nogle af deres nyeste projekter frem, blandt andet et helt nyt byggeri af en firlænget gård. Inde i Salen gav en snes danserlystne par fra foreningen Kom og Dans tv-programmet Vild med Dans baghjul – her fik man virkelig indtryk af, hvorfor dans også er godt for motionen.

Fortællingen om 1001 Nats Eventyr – den ultimative historie om Østens mystik og atmosfære – fik nogle kloge og virkelig interessante ord med på vejen. I Kannikegården havde PhD i arabisk filosofi Clara Marie Westergaard slået sig ned. Foran et engageret publikum fortalte hun, hvordan vi i den vestlige verden bruger fortællingen som en romantisk indpakning af den østlige verden, hvor fortællingen om de mange hundrede eventyr slet ikke vinder befolkningens genklang. Et vigtigt kulturelt og aktuelt indslag om vores fortællinger om hinanden – men også hjerneguf for de læseglade og filosofisterne – det hele iscenesat af Ribes nye ambitiøse Læseselskab.

I løbet af dagen og især aftenen satte musikken også sit præg på de forskellige steder. Rundt omkring afløste den ene optræden den anden. Ribe Big Band i Seminariehuset, The Sunbrothers i Gågaden og på Quedens Gaard spillede duoen Mellem Venner. Havde man ikke hørt Ribekoret optræde på Katedralskolen kunne man bare gå en tur over i Sct. Catharinæ Kirke, hvor der ligeledes blev budt på kormusik og optræden af både de yngste og dem som er lidt ældre. Ribe Drenge- og Ungdomskor, Frederiksberg Ungdomskor og selvfølgelig fik vi et par værker med Ribe Mandskor. Dejlige små korindslag, store bifald og rigtig mange på tilskuerpladserne.

Som altid var det ligeledes musikken, der fik lov til at sætte punktum for det næsten 12 timer lange program. Kl. 22.00 sænkede roen sig i Domkirken i form af en smuk og sanselig koncert med duoen Stilhedens Hav på podiet.

Kulturnatten kan bare det der med stemninger og atmosfære, frivillige, efterår og sammenhold. Faktisk er det næsten som at høre en god gammel grammofonplade – en af dem der bare bliver bedre og bedre jo flere gange man hører den. Man opdager hele tiden nye ting, nysgerrigheden forsvinder aldrig, og hvis man går hen og bliver mæt, går der som regel ikke lang tid, før appetitten igen melder sig.