Tekst og foto: Ole Bendix
4. september 2019.

Interessante rester i vadehavet

Om bord i Google Earth flyver vi ud over vadehavet og zoomer ind på nogle af de menneskelige aktiviteter der har efterladt sig spor her.

Lad os begynde med den eneste ”hallig”, som fandtes i den danske del af vadehavet, nemlig Jordsand. En hallig er en ø i vadehavet uden diger og derfor særligt udsat for flod/ebbe og ikke mindst stormfloder.

Vi zoomer ind på en ”firkant” yderst vest på det tidligere Jordsand og opdager en besynderlig ”firkant”. Det må undersøges og vi spørger først leder af Vadehavscentret i Vester Vedsted Klaus Melby og han forklarer: Det er spor efter landvinding og det hus der var der før 1994.

Den forklaring uddyber Nationalpark Vadehavet der har fundet og spurgt John Frikke:

Det kan jeg, for jeg var med til at lave/bygge dem i 1970erne….! Det ér faskiner/faskingærder, som indgik i et sæt af faskingårde der blev etableret i håbet om, at begrænse eller standse nedbrydningen af Jordsand, der som hallig var meget udsat for storme og nedbrydning. Bygningen af faskingårdene blev sat i værk i 1976 af Vildtforvaltningen på Kalø og stod på i 10 år, hvorefter man indså, at kampen mod havets nedbrydning af øen var tabt. I vinteren 1998/1999 forsvandt den sidste marskvegetation på øen, og siden da har Jordsand haft karaktér af en sandbanke – et såkaldt højsand.

Lad os zoome helt ind på firkanten i den røde cirkel på billedet fra Google Earth og se, hvad der egentlig er på billedet. Og her ses tydeligt en af de faskingårde, som John Frikke var med til at etablere tilbage i 1976

Det hus som Klaus Melby omtaler var en Vildtbiologisk feltstation, som Margot Jeppsen & Erik Rasmussen beskriver i deres videnskabelige artikel (se litteraturlisten), der blev slemt beskadiget af de to stormfloder i 1976.

Vildtbiologisk feltstation
Fra 1960 til omkring 1990 havde Vildtbiologisk Station, Kalø, et observationsskur på pæle på øen. Det var særlig vigtigt at observere havfuglene under højvande.

1976 forsøgte man at sikre øen, men en stormflod ødelagde kort tid efter kystsikringen.

1999 blev Skov- og Naturstyrelsens observationshytte fjernet og Jordsand regnes nu for et højsande på Jordsand Flak.

Det sidste forsøg på at redde Jordsand
Det år byggede John Frikke med flere hele 6 faskingårde og året efter fulgte fem faskingårde. Mens de sidste tre blev sat i 1978. De sidste forsøg på at ændre Jordsands skæbne fandt sted i 1983 med etablering af bushwood groynes i et bælte på 6-7 meter. I 1986 havde dette arbejde blot en længde på 150 meter.

Jordsand som ligger ud for Højer har haft masser af indbyggere helt op i 1600 og 1700 tallet. I dag er der kun højsand tilbage og så en kuriositet: nemlig en tysk forening fra 1907 som kalder sig ”Verein Jordsand” der i dag har flyttet fokus til fuglelivet syd for den dansk/tyske grænse.

Ud for Ribe
Uden for  Ribe ås udløb finder vi en prile (en strømrende i vaden), der kommer oppe fra Hillerup. Og her finder vi også rester af faskiner på hver side af prilen med nogle hundrede meters afstand. De løber i samme retning og derfor må de være en del af et gammelt inddæmningsforsøg med faskingårde.

På foto ses resterne af faskinerne i øverst højre hjørne og i nederste venstre hjørne, mens prilen løber igennem på midten.

Der er masser af oplevelser i vadehavet og tager du gummistøvlerne på kan du selv finde rester af faskiner (se foto i indledningen til denne artikel). Går du ud langs Ribe ås udløb på sydsiden kommer du ud til rester af faskiner et par hundrede meter ude på vaden. Men husk at tjekke højvandstabellen før du går løs.

Lad os slutte af med en opgave til læserne af Ryk Ind, der måske kan løfte sløret for, hvad det er for striber/spor/slæbespor der ses på dette foto. Prikkerne til venstre på denne sandbanke er sæler, men hvordan er striber/slæbesporene opstået på sandbanken?

Faktaboks om Jordsand
Jordsand lå mellem Rømø og Sylt ud for Hjerpsted. Jordsand forsvandt endelig i sommeren 2001. Øen lå på det 8 km lange Jordsand Flak, som er et sandområde og resterne af et fastlandsområdeI 1807 fyldte Jordsand 40 hektar, i 1873 18 hektar, i 1936 8 hektar, i 1976 2 hektar og i 1988 1 hektar. Første gang vi støder på Jordsand i litteraturen er i 1231. Det var i Kong Valdemar den andens Jordebog, Her er øen nævnt i en øliste over kongegods som Hjortsand Hus. Så sent som i 1905 har man observeret hjortevildt på Jordsand. Kongen formodes at have drevet jagt på øens bestand af vildt i 1300-tallet hvor øen anslås til et areal på 2.000 hs. På Jordsand er der i 1969 fundet rester efter en cisternebrønd.

 

Litteratur:

http://img.kb.dk/tidsskriftdk/pdf/gto/gto_0091-PDF/gto_0091_72332.pdf
http://hoejer.infoland.dk/om-hojer/oen-jordsand-engang-ud-for-hojer/
https://da.wikipedia.org/wiki/Jordsand
http://hoejer.infoland.dk/om-hojer/oen-jordsand-engang-ud-for-hojer/