Tekst Hasse Jørgensen, foto Esbjerg Kommune, mandag den 27. marts 2023

Et ungebyråd er på vej i Esbjerg Kommune med medlemmer repræsenterende hele kommunen.

Det nye byråd skal virke fra den 1. oktober og sidde et år ad gangen. Medlemmer kan dog genvælges.

Byrådets økonomiudvalg har mandag sagt god for oprettelse af det nye råd, og oprettelsen skal nu konfirmeres af byrådet, før det kan blive en realitet. Det forventes dog ikke at give problemer.

Borgmester Jesper frost Rasmussen (V) glæder sig til, at Ungebyrådet kan komme til at arbejde og dermed give byrådet inspiration fra nogle, der har fingeren på pulsen.

Hvad får byrådet ud af det?

– Jeg tror, Ungebyrådet kommer til at fodre os med emner, som vi skal forholde os til. De kan jo tage alle sager op, som ligger indenfor mulighederne i den kommunale forvaltning, og der er ingen begrænsninger.

– Og så kan vi jo håbe, at der er nogle af de unge, der bliver grebet af det politiske og måske selv ender som kandidater til byrådet, siger borgmesteren.

Bæredygtigt demokrati

Det var byrådet, der i juni 2022 besluttede, at der skulle oprettes et ungebyråd og udarbejdes vedtægter for rådet.

Det er nu sket. Ifølge byrådsbeslutningen fra juni 2022 er baggrunden for etablering af et Ungebyråd, at byrådet ønsker at skabe et mere bæredygtigt demokrati gennem inkorporering af unge i den demokratiske proces. Esbjerg Kommune har sat sig som mål at tiltrække unge og mindske udflytningen af unge. Med et Ungebyråd vil unge kunne høres og inddrages i demokratiet.

Ifølge vedtægterne skal ungebyrådet have 15 medlemmer, der aldersmæssigt kan spænde fra 14 til 25 år. Medlemmerne vælges for et år ad gangen, og medlemmer kan genvælges.

Ungebyrådet tilknyttes organisatorisk en koordinatorgruppe under Børn og Unge, og der knyttes en fast sekretær til rådet.

Unge skal selv søge

For at blive medlem skal man søge kommunen. Ansøgningsperioden er fra den 1. til den 31. august, og koordinatorudvalget vil udpege medlemmerne efter ansøgningerne med skyldig hensyntagen til aldersfordeling, køn og geografien, så hele kommunen bliver repræsenteret.

Ungebyrådet vil en gang i perioden mødes med økonomiudvalget, og om rådets opgaver i øvrigt hedder det i vedtægterne:

Indenfor de opgaver som kommunen lovligt kan varetage, beslutter Ungebyrådet selv, hvilke emner de vil beskæftige sig med.

Ungebyrådet fordeler selv deres opgaver.

Alle børn og unge, der er under 25 år og som er bosat i Esbjerg Kommune, kan fremsende emner og forslag til Ungebyrådet.

Ungebyrådet fremsender deres forslag til byrådets relevante stående udvalg, som herefter behandler forslaget.

Ungebyrådet kan samlet fremsende op til seks forslag pr. funktionsperiode.

Kommunalbestyrelsen kan hvert år oversende 2 emner med en anmodning om, at Ungebyrådet behandler disse i den kommende periode.

Ud over opgaverne i stk. 1–5 kan Ungebyrådet afgive høringssvar, deltage i debatter og andre relevante arrangementer.