Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, onsdag den 6. januar
Godt tre år efter afsløringen af den store konkurrence, der skulle sikre en helt ny bydel på Ribe Jernstøberis grund ved Saltgade med plads til omkring 250 boliger og forretninger, er det fortsat begrænset, hvad der er sket på selve boligfronten.
Som bekendt har Lidl åbnet sin nye forretning på stedet som led i planen, og Keld Westergaard har overtaget den gamle administrationsbygning og lavet den om til den moderne forretning med sans for det historiske og nostalgiske i bygningen.
Ribe Boligforening har reserveret 11.000 kvadratmeter, der skal give plads til omkring 120 boliger. Foreningen har fået tilladelse til at bygge de første 60 boliger og venter stadig på at komme i gang.
Økonomien uvis
Sagen er, at selskabet Ribe Jern Ejendomme, der ejer jorden og de eksisterende fabriksbygninger, skal sørge for nedrivning af fabriksbygningerne og byggemodningen af området samt anlæg af gader, hvorefter kommunen overtager vedligeholdet. Bygningerne er blevet rømmet og tømt for maskiner.
Ribe Jern Ejendomme er en rest af det en gang så legendariske Ribe Jernstøberi, der som bekendt gik konkurs og blev solgt til den engelske fabrik Stelrad Radiator Group, der siden er flyttet til Trekantområdet med den danske del af produktionen af radiatorer.
Det er en kendt sag, at det i dag er dyrt at rive gamle fabriksbygninger ned, ligesom der skal bruges mange penge på en byggemodning af området, og hvor mange penge, der er i selskabet Ribe Jern Ejendomme, har det ikke været muligt at få oplyst konkret. Direktør Michael Boel Olesen svarer ikke på telefonopkald. Ifølge det sidst offentliggjorte regnskab for 2019 er selskabets egenkapital godt 19 millioner kroner.
Et rygte
Der har i nogen tid verseret et rygte i Ribe om, at Esbjerg Kommune er parat til at overtage arealet og dermed projektet for en ny bydel.
Det afviser borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) med ordene: – Det må vist være et rygte, der kører i Ribe.
Borgmesteren oplyser, at kommunen er i en god dialog med ejerne af området for at finde ud af, hvordan man sammen kan få noget til at ske.
– Både kommunen og ejerkredsen er interesseret i at få realiseret den fine helhedsplan, som er lavet for området. Hvad det ender med, kan jeg ikke foruddiskontere, siger Jesper Frost Rasmussen.
– Kan du sige noget om en tidshorisont?
– Det kan jeg ikke for nuværende.
– Bygningerne er tomme, der bliver ikke produceret. Mange ting skal undersøges for at se, hvordan man gør det bedst muligt. Hvis man ville have opført noget billigt standardbyggeri, er det en situation, der kunne realiseres relativt let, men når man lægger et højt ambitionsniveau med en høj standard for hele området, er det mere komplekst og koster lidt flere midler at realisere.
– Vi har fuldstændig samme interesse – både kommunen, ejerkredsen og boligforeningen, der også er interesseret – for at få realiseret den plan, der er udarbejdet. Vi har dialog om, hvordan det kan gøres.
– Kan du give et bud på, hvornår man kan komme i gang?
– Jo før jo bedre. Der er ikke mange ledige byggegrunde i Ribe, og det tager lidt tid, inden næste udstykning er klar. Jeg er helt sikker på, at der er rift om de boliger, der kan opføres på jernstøberiets grund med den attraktive beliggenhed tæt på både by og natur.
– Det er det mest spændende projekt, som man kommer til at se i Ribe i mange år. Det er helt unikt, siger borgmester Jesper Frost Rasmussen.
Fakta
Vinderne af den store idekonkurrence, der blev udskrevet i et samarbejde med Realdania, blev offentliggjort den 12. oktober 20 17.
Vinderne var Tegnestuen Vandkunsten a/s som totalrådgiver med underleverandørerne Schønherr a/s, Dansk Energimanagement & Esbensen a/s samt Urban Creators ApS.