Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, foto Rene Jørgensen, tirsdag den 11. august

Selv om vejret indbød til hav og strand, var der mange ripensere, der benyttede sig af lejligheden til dels at få vurderet nogle af deres ejendele, og dels at tage ejendommen Nederdammen 33 i nærmere øjesyn.

Ejendommen er til salg, og det var ejendomsmæglerfirmaet Home, der havde benyttet sig af lejligheden til at kombinere en fremvisning af huset med muligheden for at ripenserne kunne få deres værdigenstande vurderet. Auktionshuset Lauritz.com havde lagt vurderingseksperter til, og tilstrømningen var så stor, at da dørene blev slået op, stod folk i kø for at komme ind.

– Det har været en rigtig god dag, og der er ingen tvivl om, at vi gentager den. Det at få et så historisk hus til salg i det indre Ribe forpligter også til, at vi prøver at finde husets historie af hensyn til den kommende køber. Og når vi så har en så fantastisk ramme om sådan et arrangement, skal vi udnytte det, fortæller ejendomsmægler Søren Littau Christensen.

Ejendommen Nederdammen 33, som var aktuel i dette tilfælde, er opført i 1577, og den blev gennem renoveret omkring midten af 70’erne af tidligere stadsingeniør Axel Elmose, der var en af foregangsmændene for al bevaringsarbejde i den gamle by.

Elmose satte ejendommen i stand med stor sans og respekt for detaljerne, og i dag er det datteren og svigersønnen, der har sat huset til salg for 2.998.000 kroner. For de penge får køberen 157 etagekvadratmeter på en 335 kvadratmeter stor grund midt i hjertet af det gamle Ribe.

Og mens flere interesserede købere benyttede sig af lejligheden til at se huset, var der også mange, der kom med deres værdigenstande for at få dem vurderet.

Blandt dem var Charlotte Pedersen, der havde et maleri med en sjov historie med.

Vurderingsprisen var ikke høj, men historien omkring det til gengæld god.

Charlotte Pedersen fortæller, at hendes far var amatørmaler og havde malet et flot billede af Ribes mindste hus. På det tidspunkt i 60’erne kørte Svane-brødrene rundt i Ribe med malerier, som de forsøgte at sælge eller bytte med andre ting.

– Min far byttede billedet af Ribes mindste hus væk med et billede af nogle røde køer, som min mor syntes var meget grimme.

– Min fars familie syntes imidlertid, at køerne var kønne, og min far malede flere kopier af billedet til familien. Mor syntes også, at de køer, far malede, var kønnere end de, bdr. Svane havde givet til far i stedet for billedet af det mindste hus. Men det blev sådan, at min mor måtte beholde billedet af de grimme køer, og hun fik aldrig billedet af det mindste hus tilbage.

Charlotte Pedersen fortæller, at hun egentlig ikke var så interesseret for at få en vurdering på billedet: – For jeg ved godt, at det ikke er meget værd, men jeg ville gerne have signaturen tydet. Det lykkedes desværre ikke for vurderingseksperten.

Annonce