Tekst Hasse Jørgensen, foto VisitRibe, tirsdag den 2. juni
Trænger I til at blive kølet lidt ned efter en af de varme sommerdage, som forhåbentlig snart rammer Ribe og omegn igen, så har Sydvestjyske Museer lige opskriften.
For igen i år kan man i juli og august komme på GhostWalk eller tur til Galgebakken i plantagen i selskab med en af de uhyre vidende og rigtig gode fortællere i korpset af Ribe Guider.
Og hvad man får at høre og se på de onsdage og torsdage, man kan komme med guiderne, mens sommersolen synker, og mørket kryber frem, kan få det til at isne i en.
Rigeligt med rædsler
– Det, vi vil give publikum, er oplevelsen af mangfoldigheden i Ribes historie, sammenfatter guidernes nestor, 83-årige Richard Kværnø, der siden 1991 har berettet for turister og andet godtfolk.
Og mangfoldigheden gælder så sandelig også begivenheder af den uhyggelige, ja ligefrem skrækindjagende, makabre slags, som nok kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på selv den luneste sommeraften.
Richard Kværnø giver eksempler på de historier, deltagerne kan få at høre?
Blev kongen myrdet?
Hele to danske konger ligger begravet i Ribe Domkirke, nemlig Erik 2. (cirka 1090-1137), kendt som Erik Emune, og Christoffer 1., som af gode grunde er den, Richard Kværnø på GhostWalk fortæller mest om.
Christoffer blev født i Ribe i 1219 og døde også i domkirkebyen den 29. maj 1259.
Og omstændighederne ved kong Christoffers død blev i samtiden betragtet som temmelig mistænkelige, omend politisk kaos og propaganda fra de stridende parter ofte gjorde sandheden overordentlig svær at få rede på.
Hovedengen som i “hoveder”
At Hovedengen i Ribe hedder sådan, har ikke noget med beliggenheden at gøre. “Hoved” skal tages ganske bogstaveligt.
I 1573 blev en Ribe-købmands skib kapret til søs, men det lykkedes købmanden og hans folk at slippe ud af deres bånd og erobre skibet tilbage fra sørøverne.
Således vendte købmanden tilbage til Skibbroen med sørøverne til fange, og straffen var langt fra et rap over fingrene.
Faktisk kom forbrydernes hoveder af, og den måde, hvorpå deres hoveder blev vist frem til skræk og advarsel, gav engen sit navn.
Den Hvide Dame
Spøgelser har Ribe selvfølgelig nogle stykker af. Ja, det siges i hvert fald.
– Jeg bliver mange gange spurgt: “Møder vi et spøgelse? ” Jeg svarer, at jeg ikke kan love, at vi møder et spøgelse, men jeg kan heller ikke love, at vi ikke gør, siger Richard Kværnø.
– Jeg har aldrig selv set et spøgelse, men nogen har. For ikke længe siden. En “Hvid Dame”. En kvinde med kappe og en hætte, så man ikke kan se ansigtet. Hun går pludselig ved siden af manden, men ikke på samme vej. Hun går gennem husene, som om de ikke var der.
– Nu kan vi jo ikke fortælle hvad som helst. Der skal være et historisk belæg for det, og vi fandt en historie om en “hvid dame” i Ribe hos folkeminde-samleren Evald Tang Kristensen.
Og vi er slet ikke nået til Galgebakken, og hvordan man hængte dømte i jernkæder, fordi reb rådnede og blev opløst for hurtigt til, at ligenes budskab om, at forbrydelse betaler sig ikke, kunne trænge ordentligt igennem efter Riber Rets mening.
Sådan kommer man med
I juli og august er der GhostWalk på dansk og engelsk, og den 17. juli til den 14. august tilbydes også GhostWalk på tysk.
GhostWalk begynder klokken 21 hver onsdag aften ved Museet Ribes Vikinger. Billetter købes på Museet Ribes Vikinger i museets åbningstid klokken 10-17. Man kan også købe billetter inden afgang af guiderne – kontant eller via MobilPay. Det bliver snart også muligt at købe billetter online. Hold øje med www.ribesvikinger.dk, hvor der også er masser af andet spændende indhold. Prisen er 50 kroner for voksne, mens gyset er gratis for børn under 14 år sammen med voksne. Det er desværre ikke muligt at forhåndsreservere billetter. Større grupper bedes bestille deres egen GhostWalk via www.visitribe.dk eller ved at kontakte VisitRibe på info@visitribe.dk eller telefonnummer 7542 1500.
Turene til Galgebakken i plantagen, hvor også de forfærdende heksebrændinger fandt sted, afgår alle torsdage klokken 20 fra Ribe Campings reception, på Farupvej 2, og er på både engelsk og dansk. Turene varer cirka halvanden time. Billetter købes på stedet og koster 50 kroner for voksne, mens børn under 14 år sammen med voksne igen er så heldige at få fornøjelsen med gratis.