Tekst og foto Hasse Jørgensen, tirsdag den 7. februar 2023

– Både min far og jeg selv som barn gik til kiropraktor, og det at se, at andre kunne hjælpe min far uden medicin, når han havde ondt i ryggen. Det betog mig. Alle børn vil jo gerne passe på deres forældre, og jeg tror, det har siddet i mig siden.

Sådan forklarer Anne Toubøl om årsagen til, at hun tog uddannelsen som kiropraktor og nu er klar til at starte sin egen klinik i Ribe.

Den 20. februar starter hun sin egen klinik på adressen Industrivej 24. Her er der i forvejen en klinik med fysioterapi med navnet Corydon. Den drives af Mette og Dennis Corydon Christensen.

– Fysioterapeuter og kiropraktorer arbejder tæt sammen, og da jeg hørte, at fysioterapeuterne her i huset, der er dygtige, var interesseret i at skabe et lille sundhedshus, medførte det, at jeg nu flytter ind og starter min egen klinik, fortæller Anna Toubøl.

Hun stammer selv fra Mariager og efter uddannelsen som kiropraktor i 2018 og et år i turnus har Anne Toubøl været ansat på en klinik i Vejen. Uddannelsen tager fem år, og derefter følger et år i turnus hos en praktiserende kiropraktor.

– Vi flyttede til St. Andst i 2019 på grund af jobbet, og der bor vi stadig. Jeg må indrømme, at jeg endnu ikke kender meget til Ribe, men det skal jeg til at sætte mig ind i, og jeg tror bestemt, at der er patienter nok i Ribe til to kiropraktorer.

Kan man komme direkte til dig, eller skal der en henvisning fra en læge til?

– Du kan komme direkte, men der er også mange, der kommer med en henvisning.

Nu skal jeg demonstrere min uvidenhed: hvad laver en kiropraktor?

– Vi Behandler muskler og led men mest led i forhold til fysioterapeuten, der arbejder mest med muskler. Vi Bruger hænderne. Vi mærker spændinger i leddene med hænder og løsner også spændinger med hænderne.

– Vi har en grundig uddannelse for også at kunne se, hvor vi ikke skal behandle. Den første behandling tager tid, for jeg laver et behandlingsforløb, og under vejs evaluerer vi hele tiden for at se, om behandlingen hjælper og det går den rigtige vej.

– Kroppen er meget spændende, og at læse til kiropraktor er tungt teoretisk. Vi læser sammen med lægerne, men vi er også fysisk aktive ved at bruge hænderne. Det tiltaler mig meget ved faget.

Anna Toubøl fortæller også, at det at være kiropraktor ikke kun drejer sig om fysisk behandling. Det handler også meget om samtale og snak om, hvordan patienten har det psykisk. Det er den terapeutiske del af det.

– Jeg laver et behandlingsforløb og vurderer om behandlingen går fremad også for at se, om det er noget psykosomatisk, der er årsag til smerterne. Det handler om at hjælpe folk.

– Det er ofte rygsmerter, patienterne kommer med, men ryggen er i virkeligheden meget stærk, og den skal bruges. Man skal holde sig i gang.

Det er jo den gamle hypotese om, at smerter skal gås væk?

– Der er lidt om det. Det gælder også ved f.eks. slidgigt. Har man slidgigt, er det vigtigt at lave den rigtige motion, for det styrker musklerne omkring leddet, og jo mere man bevæger sig, jo mere kan man også fjerne mange smerter.

Er det alle, du behandler?

– I princippet ja, men jeg tager ikke babyer. Jeg starter med børn fra tre år og så op efter. Der er en rigtig god efteruddannelsen, som handler om babyer. Den har jeg ikke. Men det kommer måske, og jeg har lejet to rum her i huset, så jeg har mulighed for at udvide, hvis det kan bære. Det kunne jo være med en kiropraktor, der er uddannet også til babyer.

På hjemmesiden www.ribekiropraktik.dk kan du læse mere om den nye klinik og booke tid.