- Graver Tine Jensen
Tekst & Foto: Johnny Tauman
22. september 2020
Når du – på Koldingvej – kører forbi den lille kirke, der ligger på Østervej i Kalvslund , så tænker du nok ikke på de mange kirkehistoriske værdier kirken rummer. Tårnet er just ikke prangende – tidligere var der et klokkehus på kirkegården. I 1841 valgte man at udstyre kirken med tagrytteren med kirkeklokke.
Giv dig tid til et besøg
Kan du se graver / gartner Tine Jensen i færd med nogle af sinemmange opgaver på kirkegården, så stands op og få en god snak. Hvis du er rigtig heldig, får du måske også adgang til den aflåste kirke.
Aflåst efter tyveri
– Da jeg på et tidspunkt i 2018 mødte ind for at gøre klar til bryllup, var kirkedøren brudt op – og det fleste værdier i messing var fjernet – fade, syvarmet lysestage mm. Tyven har måttet give op / eller er blevet forstyrret, viste slibestøv ved boksen med “arvesølvet”, fortæller Tine Jensen: – Tyvekosterne blev fundet i en grøft i nærliggende skov mod Hjortlund – og nu holder vi derfor kirken aflåst.
Våbenhuset har værdifulde rekvisitter
I åbenhuset ses en velholdt Fattigbösse samt en nyrestaureret gravramme i træ.
Kirkerummet kan kun rumme 15 personer
Kirkerummet er langt og smalt. Det indeholder bla. et mindre orgel, som sagtens kan kan levere den musiske andel i en kirkelig højtid. Som det fremgår af billedet, så er der begrænsninger i antallet af kirkegængere grundet covid-19. – Ja, faktisk kan vi kun tage imod 15 kirkegængere, og det gav udfordringer, da to unge mennesker skulle konfirmeres, fortæller Tine.
Præstetavler fra 1540
Hun fremviser med en vis stolthed tavlerne med kirkens præster fra 1540 til 2020.
Besøg også kirkegården
Kalvslund og Hjortlund sogne har været ét pastorat siden 1500-tallet, og i begyndelsen var Kalvslund hovedsognet, hvor præsten boede. Det ændrede sig i 1659, da præsten flyttede til en bedre præstegård i Hjortlund. Fra 1580 til 1913 var kirken ejet af kongen, indtil den blev selvejende. Kirkegården ligger på den karakteristiske Kalvslund muld indeholder gravmonumenter fra de store Kalvslundslægter samt flere spektakulære sten – som fx. en domprovst samt en russisk soldat.
Alma var klokker i mere end 37 år
Udklip viser, hvordan der blev ringet med kirkeklokken, inden den blev automatiseret. I den lokale presse fik fru Alma Hansen en flot omtale – vi skriver 31. juli 1965, hvor hun i 37 år i al slags vejr havde sørget for klokkeringningen i Kalvslund Kirke.
Kirkestatistik – Kalvslund Sogn – Ribe Provsti – Ribe Stift
Antal folkekirkemedlemmer: 181
Antal indbyggere: 229
Antal fødte: 0
Antal døde: 1
Antal døbte: 4
Antal konfirmerede:1
Antal kirkelige vielser: 2
Antal kirkelige velsignelser:0
Antal kirkelige begravelser blandt sognets døde 1
Oplysningerne om indbyggere og folkekirkemedlemmer er pr. 1. januar 2020.
Fødte og døde samt kirkelige handlinger vedrører 2019.