Tekst: Hans Jørgensen, foto: Ribe VikingeCenter

Når en af Ribes gode, tilbagevendende traditioner i dag (mandag den 30. april) slår dørene op, bliver der sat ekstra kolorit på traditionen i år.

Det er vikingemarkedet på Ribe VikingeCenter, jeg tænker på, og den ekstra kolorit er, at kopien af Ansgars Kirke bliver indviet officielt på torsdag under deltagelse af blandt andre kirkeminister Mette Bock og Ribes biskop, Elof Westergaard.

Vikingemarkedet samler 500 vikinger fra nær og fjern i år, og det er alle de vikinger, markedet kan rumme. Vikingerne kommer fra både ind- og udland med hovedvægten på Tyskland og Holland, når det gælder udlandet.

Indvielsen af kirken bliver et højdepunkt under markedet.

Ribe VikingeCenter har med støtte fra A. P. Møller Fonden opført Ansgar Kirke, et kvalificeret bud på en rekonstruktion af den første kristne kirke bygget i midten af 800-tallet i det nuværende Danmark.

Den arkæologiske udgravning (2012) og forskning omkring Ribe Domkirke har tilført danmarkshistorien væsentlig ny viden. Man fandt bl.a. kristne grave fra 800-tallet, og isotopanalyser viser, at de døde var opvokset lokalt. Der er således tale om kristne danskere mindst 100 år tidligere end hidtil antaget. Først omkring år 970 rejste Harald Blåtand Jellingestenen.

Gravpladsens størrelse indikerer, at der i Ribe og det omkringliggende land har været en kristen menighed på op til flere tusinde, og at kirken i Ribe sandsynligvis har været dåbs- og hovedkirke for et meget stort landområde. Sporene af den kirke, som Ansgar fik tilladelse til at opføre i midten af 800-tallet, ligger sandsynligvis gemt under den nuværende Ribe Domkirke. På trods af det, findes der tilstrækkelig generel viden om kirkebyggeri i det 9. århundrede til, at Ribe VikingeCenter har kunnet give et bud på en rekonstruktion af Ansgar Kirke år 860.

Ansgars prægtige trækirke

Ansgar kom fra syd ligesom de fleste af de fundne importvarer på vikingernes handelsplads i Ribe. Derfor har Ribe VikingeCenter valgt at tage udgangspunkt i et kirkefund i Tostedt nær Hamburg, hvor Ansgar var biskop. Denne kirke var etskibet og med et indtrukkent kor, sådan som også de fleste tidlige trækirker i Danmark har set ud.

Det er umuligt at vide, om Ansgars trækirke var et beskedent hus, eller om det var et prestigebyggeri, som skulle imponere og overbevise og overbevise hedninge om Kristi magt og herlighed. Ribe VikingeCenter tror på den sidste mulighed, da kirken må have været missionens spydspids mod nord. Allerede i år 948 nævnes Ribe desuden som bispesæde, og også dette tyder på en høj status.

Ligesom kirken er også taget af egetræ og lagt med langsgående brædder med profilerede underkanter. Teknikken er lig den, der blev brugt ved klinkbyggede skibe.

Forud for kirken i Ribe, havde Ansgar fået lov at bygge kirke i Hedeby og tilmed udstyre den med en klokke. I Hedeby Havn fandt man i 1978 en kirkeklokke (dateret o. 950), hvoraf Ribe VikingeCenter i samarbejde med Wikingermuseum Haithabu har fået fremstillet en kopi til Ansgar Kirke.

Internationale markedsdage

Grundlaget for kristendommens introduktion i Ribe var det faktum, at byen var en blomstrende havneby, et handelsknudepunkt, der tiltrak handlende langvejs fra.

Indvielsen af Ansgar Kirke finder sted i netop den uge, hvor Ribe VikingeCenter afholder sit årlige Internationale Vikingemarked. Nøjagtig som for 1300 år siden mødes vikinger og handelsfolk, og mange forskellige tungemål vil lyde omkring boderne. Markedsstemningen i de autentiske rammer er fantastisk med bl.a. musik, gøgl, heste og krigere.

Fakta

Anlæggelsen af Ripa Havn år 750 og opførelsen af Ansgar Kirke år 860 på Ribe VikingeCenter er støttet af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Byggeprojektet har stået på fra 2014 til tidlig forår 2018.

Filmformidlingen af byggeriet er støttet af Nordea-fonden.

Det Internationale Vikingemarked finder sted fra mandag 30. april til og med søndag 6. maj.