Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 21. september 2022

Hvem i den lidt ældre generation kender ikke Kiosk Ove? Ove Madsen, der først drev kiosk i Grydergade, dernæst Kiosk centrum på Torvet og sidst kiosken i Dagmarsgade.

Ove’s forretninger var kendte for et særdeles bredt udvalg af både inden- og udenlandske blade og aviser, og selv om der måske ikke altid var lige ryddeligt i forretningen, kunne man roligt gå ind og spørge Ove om en specialitet. Som regel havde han den, og havde han den vidste han også nøjagtigt, hvor den lå.

For seks år siden lukkede Ove den sidste forretning i Ribe for at gå på pension. Han solgte huset og flyttede i en lejlighed i Fredericia for at være tættere på sønnen i Middelfart og datteren i København.

– At jeg ikke flyttede til Middelfart skyldtes, at huslejen her var for høj i forhold til Fredericia, forklarer Ove.

Han har netop været på besøg i Ribe sammen med datteren inviteret af gode venner på Cafe Quedens og måske med henblik på at flytte tilbage til Ribe.

Både han og hans nu afdøde hustru er fra Ribe.

– Jeg blev udlært hos Termansens som boghandler, og da min kone og jeg havde lyst til at starte for os selv, flyttede vi til Fredericia. Men konen fik hjemve, og vi flyttede i 1975 tilbage til Ribe og åbnede kiosken i Grydergade.

Og flytter du så tilbage til Ribe nu?

– Jeg tæller på fingrende. For to og et halvt år siden fik jeg en blodprop. Den er jeg kommet godt over bortset fra, at den har sat sig på balancen, så jeg er nødt til at gå med rollator. Og en rollator og Ribes brosten harmonerer ikke rigtigt, men nu må vi se.

– Preben Rudiengaard har fortalt, at jeg kan få en beskyttet bolig, og de, der ligger i Tvedgade, ligger jo dejligt centralt.

Så du er ikke så aktiv længere?

– Nej det satte blodproppen og den manglende balance en stopper for, siger Ove.

– Ja, og så kan du jo gå op og sætte dig på bænken ved Skibbroen. Du kender jo stadig rigtig mange i byen og har venner her, som du vil kunne snakke med indskyder Lise Frederiksen.

Og mens Oves datter går i byen for at kigge, går samtalen lystigt videre ved bordet på Cafe Quedens, hvor Poul Anker Nielsen, Preben Rudiengaard, Dieter Sebelin og Lise Frederiksen underholder dagens gæst og prøver at få ham til at vende tilbage til domkirkebyen.

Kiosk Ove snakkede med gamle vennner – Poul Anker, Preben Rudiengaard, Dieter Sebelin og Lise Frederiksen.