Tekst & Foto: Johnny Tauman
6. marts 2021

Om det lå i kortene, at den unge Kim Lauridsen skulle være murer, det er svært at sige. – Men jeg havde nu drømt om en uddannelse som radiomekaniker hos Olympia Radio, fortæller Kim, da RYK IND RIBE er på tur rundt i Ribe sammen med ham.

Fik da sin realeksamen

Vi gjorde et kort stop ved Bispegades Skole, hvor Kim ny friseret mødte op klar til de boglige udfordringer i første klasse. – Jow, det blev da til en realeksamen fra Vittenbergskolen, men så heller ikke mere, lød det spagt fra Kim, som nok heller ikke havde brugt masser af tid på lektierne.

Murer mod sin vilje

En dag sagde murermesteren kendt for sit cykelstyr overskæg og en cerut i mundvigen: – Nu skal du så være murer, Kim! Og sådan blev det, som han selv udtrykker det: – Det var meget, meget mod min vilje!

Det var en stor oplevelse at være til at renovere kapellanboligen

– Det blev til en tid som lærling og svend, hvor jeg især tænker tilbage på de mange spjældopgaver. Det var her-og-nu små opgaver hos de ældre borgere i Ribe.
– Men du skal også lige se et stykke arbejde, som jeg faktisk er meget stolt over – nemlig kapellanboligen i Præstegade. Den fik en tur fra A til Z, hvor kun træskelettet og afstivningsstolper på et tidspunkt stod tilbage – inden genopførelsen.

Korsfæstet med sømpistol

Kim kunne godt lide at drille, komme med en kvik bemærkning, som modtagerne måske ikke syntes var passende. En dag, da Kim var på arbejde hos familien Børsting i Gravsgade, blev det for meget for to tømrer – Jørn Nissen og Tommy Storgaard. Da fredagens arbejde var færdig, tog de fat i Kim og korsfæstede ham på en krydsfinerblade med sømpistol.
Og her stod Kim så hjælpeløs med armene ud til siden!
Der skulle gå henved et par timer, inden han atter blev fri. – Det var ved spisetid – og mine forældre kunne ikke forstå, hvorfor jeg ikke var dukket op. Min far kørte derfor ned i Gravsgade, hvor han fandt mig, lyder det med et skævt smil.
Jørn Nissen husker ikke episoden i detaljer, men siger: – Kim var ikke bare lidt provokerende, nej han var meget provokerende. Dengang var der helt andre normer og forhold på en arbejdsplads med en direkte jargon.

Store oplevelser med Ribe Politikorps

Som far så søn. Kim nåede både at blive medlem af Ribe Politikorps, Forsvarsbrødrene og Hjemmeværnskompagni 3301, hvor han nåede en uddannelse som premierløjtnant. Det gik helt fint med at være i Ribe Politikorps, hvor ”kronen på værket” var den årlige skydekonkurrence, hvor Kim et år blev konge. Det gav også flere gange en plads i optoget ved den årlige tulipanfest.
Knud Lauridsen stoppede i øvrigt i Politikorpset som oversergent.

En vifte af job

Da Knud Lauridsen måtte opgive at videreføre sin murermestervirksomhed på grund af sygdom – så stoppede Kim også. Han prøvede i en årrække lidt af hvert – se bare listen her: langturschauffør, produktionsassistent på møbelfabrik, jernindustrien, finér- og limtræsfabrik. – Ja og så var jeg også tæppemontør, inden jeg prøvede kræfter inden for skovarbejde.

Kims far var til STORE biler

Kim har fundet et par billeder frem i gemmerne – og især billedet af sin stolte far foran en stor Mercedes får minderne til at vælte frem. – Min far var vild med biler, og de kunne ikke blive store nok. Således har vi haft adskillige ”frikørte” taxabiler, men også en Plymouth Valliant med ratgear. Den sidste fik Kim lov til at køre, da han havde fået kørekort.

Forlovet nu i 26 år

Kim købte en gammel brandtomt på Arnumvej i Spandet. Det blev nu aldrig den lykke, som han drømte om. – Jeg holdt ud i 3 år, inden turen gik til Svankærvej 6.

Har forsøgt at blive gift, men er stadig forlovet

– Har du aldrig været gift, prøver RYK IND RIBEs medarbejder forsigtigt. – Næh, men jeg har været forlovet med Susanne i 26 år. Jeg har et par gange forsøgt at blive gift med hende, men hver gang kom der noget på tværs. Vi bor hver for sig, men ser hinanden flere gange om ugen, fortæller Kim, der har en ”papdatter” – Laila – som i dag bor i Esbjerg og som jeg derfor ikke ser så ofte. – Men hendes mor og jeg glæder os hver gang over besøgene, lyder den afsluttende kommentar fra Kim, der i mange år var medlem af Fodslaw.
Vandreturene gav en god ballast, som stadig virker i dag.

Forklaring på spjældarbejde

Spjældarbejde dækker over mindre håndværkeropgaver, som kan tage fra alt mellem 1 time og op til 2 dage at udføre. Det kan være alt fra en dør, der skal rettes til eller smøres, til fugning og justering af vinduer eller andre mindre vedligeholdelsesopgaver. Eller det kan være at skære et hul til dit nye komfur.