Tekst: Renè Jørgensen foto: privat
25. november 2019.
KFUM Spejderne holdt julelejr på Degnetoften i V. Vedsted
Affald, Svanemærke og julefrokost. Umiddelbart lyder de tre ord til at stritte i hver sin retning, kan noget få dem til at gå op i en højere enhed? Ja – det kunne KFUM Spejderne Ribe-Hviding Gruppes julelejr faktisk. I weekenden afholdt KFUM Spejderne julelejr på Degnetoften i V. Vedsted. Dette års hovedaktivitet handlede om affald, genbrug, vandrensning og muligheden for at modtage Svanemærket. Lørdag formiddag var Tropsspejderne ved Låningsvejen og Mandø Ebbevej for at samle affald. Det blev til mange poser med affald – alt lige fra plast, dåser, flasker og dunke til to gasflasker og en 30 kg tung plastplade.
Affaldet blev bragt med tilbage til lejren på Degnetoften. Næste del af aktiviteten handlen om sortering af affaldet i blød plast, hård plast, glas, metal o.l. Efter sorteringen skulle Bævere, Ulve og Tropsspejderne i grupper prøve at genbruge affaldet til at skabe et fantasidyr. Der blev kreeret spændende dyr med kroppe af flasker, øjne af to tennisbolde, reb til hale o.l.En del af aktiviteten var også at rense åvand via filtre. Vandet fra åen blev hældt gennem sten, sand, stof og kaffefiltre. Det var meget lærerigt at se, hvor meget renere det grumsede åvand blev ved en så simpel rensning.
– Spejderne var virkelig overraskede over, hvor meget affald, der lå langs kysten, fortæller spejderleder Rasmus Klindt, de fik øjnene op for problemet og gik meget aktivt ind i opsamlingen. Vi vil med aktiviteten prøve at skabe fokus på, at man kan genbruge mange ting, og at affald ikke hører til i naturen. Vi er spejdere, og vi elsker at være ude i naturen, og så skal der ikke ligge skrald og affald alle steder. Og så har vi alle en opgave med at passe på vores drikkevand.” Formålet med aktiviteten var at skabe fokus på, at man skal samle og sortere affald, genbruge og at tænke sig om, når man selv færdes i naturen. Alle spejderne fik også udleveret “Svanemærket”, som tegne på at de har arbejdet aktivt med emnet, et mærke til at sy på uniformen.
– Som spejder kan man gennemgå forskellige aktiviteter og opgaver, som giver én kendskab til bestemte emner f.eks. førstehjælp, mad over bål eller kirke og kristendom, og så modtager man et mærke til at sy på uniformen. fortæller bæverleder Elvin Larsen. Mærkerne er en vigtig del af det at være spejder for de hjælper til læring og forståelse for mange forskellige emner.
Med så mange spændende aktiviteter og masser af frisk luft, så var glæden stor, da forældregruppen kaldte til bords til en lækker julefrokostmenu til aftensmaden, tarteletter, medister/frikadeller med rødkål og varm leverpostej med masser af bacon, det var tiltrængt “brændstof” til sultne spejdere. “Vi har tradition for at servere en børnevenlig julefrokost på vores julelejr, og den bliver der altid taget godt imod”, fortæller Karina Nørby fra køkkenholdet, og hun også er bestyrelsesformand. Der blev også tid til at bygge karrusel af rafter, trille havregrynskugler, lege, have lejrbål med sange og underholdning, aftenløb med lommelygter og meget mere.
Søndag formiddag var søskende og forældre inviteret til at deltage i et stjerneløb med forskellige poster. Der var udfordringer til store og små, og samarbejdet på holdene blev ind i mellem sat på prøve. Trods en kold blæst så var det sjovt, og varm kakao, gløgg og æbleskiver var godt til de kolde fingre efter løbet.
– Julelejren er en tradition. De store spejdere sover ude i shelter uanset vind og vejr, og Ulve og Bævere sover inde. Det er godt, at hele gruppen er af sted. De store hjælper de små, og de små kan se, hvad der venter dem, når de bliver større, fortæller Karina Nørby. Det er med til at styrke fællesskabet i gruppen