Tekst og foto Hasse Jørgensen, copyright. Fredag den 31. august
Gymnasieelever fra Ribe Katedralskole og Gymnasium am Mühlenberg i Bad Schwartau har i denne uge arbejdet sammen for dels at blive klogere på ligheder og forskelle i hinandens kultur, værdier og livsstil og for at finde ud af, hvad unge mennesker kan bidrage med for at sikre dansk-tysk ungdom en fælles bæredygtig fremtid på tværs af grænsen.
Samarbejdet har blandt medført, at elever fra det tyske gymnasium har været to dage i Ribe for sammen med de ripensiske studerende at lave fælles projekter, der ikke mindst kan gavne bæredygtigheden på forskellige områder.
Samarbejdet er et led i det såkaldte INTERREG-projekt, der er støttet af midler fra den europæiske fond for regional udvikling. Der er tale om et tre-årigt projekt.
Formålet er at klæde regionens unge på til at agere som aktive medborgere i deres egen region, i en grænseoverskridende, interkulturel kontekst.
Første del af projektet kulminerede fredag formiddag med de danske elevers fremlæggelse af deres visioner for projekter, der kan gavne en bæredygtig fremtid. Det skete på katedralskolen, hvor også folketingsmedlem Marie Krarup (DF) var inviteret med for at kunne give de studerende gode råd om, hvordan de kan komme videre med deres projekter, hvis de skal blive til realiteter.
Projekterne, der blev præsenteret af de enkelte elevgrupper, handlede om begrænsning af affald i form af affaldshåndtering og -sortering, begrænsning af madspild og genbrug af overskudsmad samt begrænsning af resursespild generelt.
Der er tale om visioner, og MF Marie Krarup gav efterfølgende de unge det gode råd, at de skal finde ud af, hvilken samfundsgruppen, det offentlige, det private eller erhvervslivet, projektet er målrettet mod, hvorefter projekterne skal gøres mere konkrete rettes mod den enkelte målgruppe.
De to studerende, Silje Ahrens og Andrea Vejlgaard, mente begge, at samarbejdet med de tyske studerende var fantastisk spændende.
Begge mener, at mødet med de tyske elever havde været særdeles positivt, og det var bl.a. spændende at høre om, at tyskerne syntes, at Ribe Katedralskole var en moderne skole trods dens alder. Ligeledes var det ifølge de to spændende at høre om, at de tyske studerende overhovedet ikke bruger computere i undervisningen, hvor den på en dansk skole er en integreret del.
Silje: – Det var en god oplevelse.
Andrea: – Det var meget spændende.
Marie Krarup glædede sig over, at det var en flok velopdragede og engagerede unge, der deltog i projektet.
Hun undrer sig over, at ikke flere skoler i det syd- og sønderjyske benytter sig af lejligheden til et samarbejde på tværs af grænsen.
– At kunne sprog og samarbejde er ekstremt vigtigt, og at skulle sætte sig ind i fagligheden, betyder også meget, lød det fra Marie Krarup.