Dato: 05.04.2024
Tekst: Peter Lindgaard
Foto: Arkiv
Forleden lykkedes det at få et interview med rektor på Ribe Katedralskole, Kristian Bennike, der for knap ti år siden ankom til jobbet fra en stilling i København. I dag leder han et moderne gymnasium med 750 elever, 80 lærere og 20 øvrige medarbejdere. De fleste elever kommer fra lokalområdet, men ca. 40 % stammer fra oplandet – Tønder, Vejen, Løgumkloster, Skærbæk, Gram, Bramming, Rødding.
Kristian Bennike virker oprigtig glad for sit arbejde. Han har svært ved at skjule sin stolthed over at være en del af den gamle katedralskole. ”Jeg er bekendt med, at skolen har et godt ry. For nylig viste en undersøgelse, udarbejdet af CEPOS, at vi sammen med en række andre gymnasier på landsplan deler en 6. plads. Rent socio-økonomisk ligger vores evne til at løfte eleverne en anelse højere end på en lang række andre skoler. Det er selvsagt et godt skulderklap til den indsats, vi yder med henblik på at give eleverne det bedst mulige afsæt til en videre uddannelse. Økonomisk skal vi tænke os om. Det kommer vi også til at skulle i fremtiden. Derfor giver det fortsat rigtig god mening, at skolen gør sig gældende i forhold til oplandet og regionen.”
Bennike er synligt tilfreds med, at skolen har et stærkt lærerkollegium. “Skolen er meget anderledes end den var for 10-15 år siden. Lærerne er i høj grad personer, der bor i byen. En af de vigtige grunde til, at det kører godt, er at lærerne bor her og ved, hvad der er godt for byen. Desuden spiller mange lærere en aktiv rolle i byens kulturliv.”
Kristian Bennike lægger særlig vægt på, at alt hvad man gør, hviler på en høj grad af faglighed. Men trivsel er også en vigtig del af katedralskolen. ”Ser vi folk, der ikke trives, gør vi hurtigt noget ved det,” understreger rektoren.
Samarbejdet med byen, kulturlivet, erhvervslivet og grundskolerne er en vigtig del af skolens årshjul. ”Efter vi har fået en HTX-linje (teknisk gymnasium), har vi opbygget et tættere samarbejde med en række virksomheder. Der tester eleverne deres evner i den virkelige verden. Innovationsdøgnet er et af højdepunkterne, hvor eleverne besøger en lokal virksomhed – f.eks. Logitrans i Farup – hvor de sammen med virksomhedens ansatte udtænker løsninger i forhold til nogle dilemmaer og udfordringer fra det virkelige liv.”
Hvert år arrangeres der en dag med grundskolerne. Her underviser 2. g’erne eleverne fra 3. klasserne på en række skoler. ”Vi kalder det vidensdeling,” siger Kristian Bennike. ”I år handlede det om at blive klogere på menneskets krop og fysik. Næste år er det planen, at vi laver en slags kemiklub. Både gymnasieelever og skoleeleverne nyder det tætte samarbejde, og begge parter kan læser noget af det med at lære noget af hinanden – det styrker selvtilliden og evnen til at formidle.”
Ribe Katedralskole føler de har en naturlig forpligtelse til at bidrage til kulturlivet i Ribe. ”Vi stiller op til både Folkemøder, Grænsemøder og til Kulturnatten. Bigbandet giver koncerter i vores store aula / festsal. Vi arrangerer ikke længere skolekomedier, i stedet stabler vi hvert andet år en musical på benene, hvor alle elever på tværs af klassetrin og faglighed har mulighed for at deltage. Det er meget populært. Lige inden pandemien satte ind, og Mette Frederiksen lukkede Danmark ned, nåede vi lige akkurat at afvikle den traditionsrige musical. Noget, der selvfølgelig havde kæmpestor betydning for eleverne.”
”Hvert år afholder skolens festforening Store Heimdal, landets ældste elevorganisation, den traditionsrige Gallafest. Her møder ca. 600 elever op i festligt skrud og fyrer den af med Lancier-dans og klassiske dyder. Festen er så stor, at vi har flyttet den over på Fritidscentret, og her fungerer det faktisk godt.”
Til spørgsmålet om katedralskolen i Ribe er landets ældste, kommer Kristian Bennike med en lille disclaimer: ”Roskilde Katedralskole er måske en anelse ældre end Ribes. Domkirken i Roskilde er ældre, og i den forbindelse er den lokale Katedralskole sandsynligvis opstået forud for skolen i Ribe.”
”Alderen er ikke så afgørende,” siger Bennike. ”I Ribe kan vi godt li’ historien, men vi svælger ikke i den. Vi sætter pris på de unge, og deres trivsel i skolen og i byen. Vi forsøger at gøre generationen af yngre til et levende krydderi i Ribes byliv og aktiviteter. På gader og stræder, ved forskellige arrangementer, i cafeer og butikker. Vi håber, at byen sætter pris på det liv, som de unge tilfører byens bankende hjerte. Vi har en ambition om, at vi åbner os mod det omgivende samfund. Det mener jeg faktisk, at vi er gode til. Vi vil gerne være et vigtigt fingeraftryk på alt det spændende, der foregår i Ribe.”