Project Description

Tekst, collager og foto: Johnny Tauman
16. juni 2019

Karen – en flittig skribent på RYK IND RIBE og andre grupper!

Karen kom tidligt på banen med “Klap-hat-bro” – skriver ofte kommentarer inden for mange genrer

Knap er en artikel publiceret, før den første kommentar popper op! Og handler det om Vejprojektet og den bevægelige bro, der skal opføres på Ringvejen er Karen markant i sine udmeldinger.
“Jeg ved godt, at jeg nogle gange går over stregen”, fortæller Karen til RYK IND RIBE, der har besøgt hende på bopælen Sønderbyvej i Vilslev: “Men jeg kan bare ikke lade være“.

Er rigtig ripenser

Karen er stammer fra Obbekjærvej 16, hvor hun boede hele sin barndom og havde sin skolegang på Valdemarskolen. “Derfor gør det rigtig ondt, når alle de træer bliver fældet i Ribe Plantage, hvor vi som børn legede og hyggede os – og det skriver jeg selvfølgelig“!
Og kommer der indlæg om den bevægelige bro på Ringvejen, så kommer der rigtig gang i tasterne – og fra tid til anden bliver der så skrevet yndlingsudtrykket: “Klap-hat-bro“.

Nyder mulighederne for hygge ved Kongeåen, hvor Torben kan fiske. Her er der er mange havørreder og laks.

Idyllisk grund med fiskeret

Karen har sammen med Torben et skønt hus på en idyllisk grund ned til Kongeåen med tilhørende fiskeret. Det passer den passionerede lystfisker, Torben rigtig godt. Drømmehuset har de ikke haft så længe – tidligere boede familien i Brokær, men nyder nu sammenholdet i Vilslev / Kongeådal – og handler naturligvis i LokalBrugsen: “Det betyder meget for mig, at jeg kan cykle hen og handle,” udtaler Karen , der ofte dog ses kørende i sin bil til butikken.

Karen har temperament

Som læser bliver du sikkert ikke overrasket over oplysningen om, at Karen har temperament. Hun er på fjerde år i et flexjob i Åhaven – og det er hun rigtig glad for. Hun kører “naturligvis” i bil ind til Ribe over Hillerup og Farup – og her skal man just ikke være i vejen for den iltre person: “Holder der en person foran mig for rødt ved et lyssignal, så skal det altså bare gå fremad, når der skiftes til grønt”, fortæller Karen, der samtidig ikke lægger skjul på, at hun godt kan bruge både horn og fagter, hvis det ikke går hurtigt nok. “Det må ligge i generne efter min far”, kommer det med et skævt smil.

Skal spille revy

Karens mange talenter skal bruges i en revy, der skal spilles til efteråret. Her har hun fået rollen som “kjøwenhavner” – det glæder hun sig til og har allerede nu tillagt sig hovedstadens jargon, slang og dialekt. Det skal nok blive morsomt.

Karen har selv malet billedet af Diana

Har egen båd i en lade

Familien har stadig træbåden “Diana”, som ikke er i vandet for tiden. Det kniber med tiden. Karen kommer fra et maritimt engageret hjem, hvor hendes far byggede skibet “Diana” i baghaven for godt 50 år siden. Om skibet kan fortælles, at det faktisk sank i forbindelse med søsætningen i Ribe å. Karen har selv malet et billede af skibet – det hænger i hjemmet sammen med mange vandmiljømotiver malet af kunstneren Gustav Holgersen.

Hjemmet har flere billeder malet af Gustav Holgersen – her Johanne Dan

“Konflikten med Bjarne”

“Jeg har været hård ved Bjarne Kiholm ift. den bevægelig bro – klapbroen!”, fortæller Karen til RYK IND RIBE, “og det er faktisk ret træls, da vi jo har kendt hinanden i en menneskealder”. Men Karen tror nemlig ikke på de store skibe op ad Ribe å, da der mangler vand i åen, og vil kræve ændring af sluseforholdene, før det kan ske.
“Bjarne købte min fars virksomhed på Ørstedsvej,” beretter hun og kommer så lige i tanke om: “Jeg har skrevet til Vejdirektoratet, men det kom der ikke rigtig noget ud af.” Impulsiviteten fejler ikke noget.
Og så lige tilbage til Bjarne – måske er der en åbning i en af Bjarnes kommentarer: “Din far og farfar var sejlere og satte sig ind i de maritime. Kom nu Karen. Det klæder dig ikke at være uvidende og negativ – du er jo normal en glad og positiv pige – knus fra din sejlerven”.

Familien Søndergaard har været med til at skabe huset, hvor Sælhunden holder til. Et maleri skabt med vandfarver / akvarel af Vardekunstneren Gustav Holgersen.

Familiens aftryk

Søndergaard familien har sat mange aftryk i Ribe: Karens farfar har været med til at lave Stormflodssøjlen – udskæringerne er lavet i Snedker Daus værksted.  Dertil kommer en række udskæringer i Sct. Catharinæ kirke.
Opførelsen af bygningen, hvor Sælhunden har til huse på Skibbroen, skyldes 5 x tipoldefaren: Peter Ingvard Søndergaard, som der fremgår af bygningens facade: P I S Ø.

For meget brokkeri

“Kommer der for meget brokkeri, så skal I bare sige til,” siger Karen Skak Søndergaard i en afsluttende bemærkning – og er klar til at udfordre artikler og kommentarer med såvel mobiltelefon, tablet og pc.
RYK IND RIBE siger tak for snakken – og kan konstatere, at Karen ikke er SKAK-mat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonce