Tekst & Foto: Johnny Tauman
18. november 2020

Den 66-årige landmand og direktør i Halmleverandørforeningen, Hans Otto Sørensen fra Gaardkrog ved Skærbæk besøger for tiden en lang række virksomheder i Ribe og Omegn for at erhverve en større viden om lokalsamfundet i sit forsøg på at blive folketingskandidat for Venstre i Esbjerg og omegn.

Gode drøftelser på Kjærgaard Landbrugsskole

RYK IND RIBE fik invitation til at følge Hans Otto Sørensen tirsdag, hvor han startede ud med at møde forstander Ove Møller på Kjærgaard Landbrugsskole. Og det varede ikke længe inden Ove og Hans Otto var inde i nogle drøftelser om genopførelsen af den udbrændte fløj i den gamle Landbrugsskole – en brand, ligger tilbage til den 17. april.
– Det tager tid, ja laaang tid, forklarede Ove om den fredede bygning, hvor et fejlslagent forsøg på at åbne et Franz Jäger pengeskab slog fejl. De to, der begik indbruddet, havde simpelthen glemt Egon Olsen.
Hans Otto fik en række gode fortællinger om de godt 80 elever, hvoraf ca. 25 % er kvinder. – Vi har succes med den fire årige gymnasiale erhvervsuddannelse, lød det fra en tilfreds forstander, som for tiden oplever en gruppe studerende arbejde med transportable hønsehuse, som kan flyttes rundt på en mark. Finansieringen skal ske ved salg af æg.
Inden mødet med eleverne og lærerkredsen nåede Ove og Hans Otto også lige at vende nogle politiske emner, hvor begreber som bindeled, ordentlighed og Danmark i balance med anerkendende mimik viste en høj grad af samforståelse.

Generationsskiftet i Gredstedbro El

Næste stop var hos Gredstedbro El, hvor forretningen er midt i et generationsskifte. Mogens Kiholm, der været i branchen i 32 år, har fundet sig den rette arvtager, Patrick Nielsen, der er bosiddende i Roager. Der var glimt i øjnene hos Mogens, Patrick og Hans Otto, da de begyndte at snakke om fælles oplevelser fra jagt i Brønsområdet. Alle kunne byde ind – og jo længere tiden gik, desto sjovere blev fortællingerne! – Men, lød det så fra Hans Otto: – Jagtturene er sobre og foregår uden alkohol. Derfor kan det jo godt være plads til morsomheder midt i alvoren
Gredstedbro El er helt overtaget af Patrick pr. 1. januar 2021, men Mogens vil stadig komme i butikken og på værkstedet! – Vi hører til den type, der også hjælper fru Hansen med at finde de rigtige pærer og udskifter stik på lamper og forlængerledninger, fortæller Mogens, der altid har haft en grænse på projekter på omkring 1 million kroner.
Patrick tror på fremtiden for firmaet, hvor især emner som grøn energi, lade stationer til elbiler, varmepumper, solfangere blev vendt.
– Og så håber jeg, at det bliver muligt også at kunne trække på nye medarbejdere fra Esbjerg. Lige nu ligger Gredstedbro tilsyneladende nærmere Skærbæk, når det gælder rekruttering af nye lærlinge.
Besøget sluttede med en historie om ”katøfler”. På ægte sønderjysk fortalte Hans Otto om, hvordan han sammen med medarbejdere fik de sidste ”katøfler” taget op 2. januar, hvor markerne – 160 ha – stod under vand og i smadder – og temperaturen blot var to grader. – Det var koldt at stå på en åben optager om natten!
Jo, den historie var på samme niveau som ”jawthisttorierne”.

Gode råd fra Rudiengaard

Frokosten blev indtaget på Hotel Backhaus – menu: Æggekage! Preben Rudiengaard fik sig en god snak med Hans Otto og især et punkt blev nævnt flere gange: – Venstre har ikke en landmand i folketingsgruppen, og det skal der nu rodes bod på!
Hans Otto har ”jord under neglene” og har fra barnsben haft ansvar for dyr og taget del i arbejdet. Familien havde ikke råd til at få en søn på gymnasiet (Ribe Katedralskole), så derfor skulle der knokles ved siden af.
– Jeg havde som ung ansvar for 150-200 kaniner, måtte hjælpe til med at malke (der var som niårig), slå græs og hakke roer, fortalte Hans Otto, der også har været i Afrika, hvor han overraskede de lokale ved at kunne malke med hånden, hurtigere end de kunne. – Men jeg havde jo erfaring med hjemmefra.
Den erfarne politiker, Preben Rudiengaard, gav ham disse råd med på vejen: – Brug din sunde fornuft – og forsøg at få den grønne omstilling på plads i og for landbruget!

Direktør Christian Brandt har skabt en kæmpe forretning i Ribe – nu med 6 bilmærker. Generationsskiftet kommer, og sønnen Anders er parat til at føre CB-Auto videre – men dato er ikke fastsat.

Stor vækst hos CB-Auto

Turen gik herefter til CB-Auto, hvor direktør Christian Brandt tog imod på sit beskedne kontor bag en stor corona sikkerhedsskærm. – Vi var to, der startede op sammen i 1983, men siden 1984 har jeg selv haft ansvaret for en virksomhed, der startede med FIAT, senere fik jeg så salget af Alfa Romeo (1984). Bilimperiet voksede sig større og større og i 2009 kom både Renault og Dacia til og endelig i år Citroën og Peugeot.
Hans Otto og Christian fik vendt udfordringerne ved at være autoforhandler – og det klare budskab kom på bordet: – Hvis du bliver valgt, så må du gøre noget ved registreringsafgifterne og sikre stabilitet, så vi kan sælge biler hele året! Den usikkerhed, vi oplever med systemet nu, er ikke godt for branchen”.
CB Auto var i begyndelsen blot 3 mand ansat – i dag er der 45. – Vi skal tjene penge på service, forklarer Christian, der sammen med sønnen Anders netop har leveret 140 Renault Captur til Tønder Kommune. Der er tale om en 4 årige leasingaftale, hvor vi servicerer bilerne i Ribe og også tager dem retur efter perioden. Det betyder, at de biler, der er ombygget til varebiler, har sæder mm i forseglede plastposer i depot hos CB-Auto til reetablering. Da alle biler skulle have monteret helårsdæk, måtte de en tur forbi klargøringsværkstedet, hvor Simony tidligere havde til huse. Blot 560 hjul skulle skiftes.
På sigt er det sønnen Anders, der pt ejer 50% af virksomheden, som skal overtage og videreføre firmaet.