Tekst og fotos Hasse Jørgensen, fredag den 4. august 2023
Det er kun fantasien, der sætter grænsen, når der skal broderes. Og fantasi har Joan Eriksen i Gredstedbro masser af. Det vidner de mange, smukke broderier, som smykker hjemmet, om.
Og inspirationen henter Joan Eriksen mange forskellige steder. Det kan være gulvtæppet, der giver inspirationen. Det kan være ting fundet i naturen, og det kan være spændskiver og bolte fundet i mandes værksted, som indgår i broderierne.
Joan Eriksen har netop markeret Verdens Broderidag hos Ribe Broderi og Garn i Dagmarsgade, og her holder den aktive dame også kurser i broderi ved siden af, at hun på nettet har kurser for folk, der gerne vil brodere.
Joan Eriksen er uddannet som brodøse. En uddannelse, der tages ved fagkurser i Odense og København ved underviser Betina Andersen, Brodøsens Værksted i København.
Broderiet er i dag frit
– Det er weekendkurser med otte moduler fredag, lørdag og søndag, og jeg tog fire år om uddannelsen, fordi der er rigtig meget hjemmearbejde og blev færdig i 2020 med afgangsudstillingen på Greve Museum i 2021. På kurserne bliver man sat i gang med mange forskellige vinkler, som man arbejder videre på hjemme.
– Før i tiden var det at brodere lagt i faste rammer, men det er ændret nu med frit broderi. Nu er der mange forskellige vinkler og mange forskellige måder at brodere på, og man kan ikke sige, at det ene er mere rigtigt en det andet. Selvfølgelig skal man dog være sikker på, at stingene er rigtige og ligger rigtigt. Men man kan eksperimentere, og virker det ikke, kan man klippe det op og smide det i brokkassen.
– Så man kan ikke springe over, hvor gærdet er lavest?
– Nej. Jeg kalder det “That´it – what if? (Sådan er det – hvad nu hvis?).
Broderer på maskine
Joan Eriksen broderer også på symaskinen.
– Man kan få symaskiner, der også kan brodere. Men sådan en har jeg ikke. Jeg broderer ved at bevæge stoffet under nålen mens den kører med stor hastighed.
– Hvordan bestemmer du motivet i de tilfælde?
– Der findes et plastisk stof, som man kan tegne på og lægge ovenpå det stof, man broderer på. Det plastiske stof forsvinder i vand, så når broderiet er færdigt, skal det blot i vand. Det kaldes frit maskinbroderi, fortæller Joan Eriksen.
Hun siger samtidig, at det at brodere gør, at man kan koble helt fra og lukke alt andet ude.
– Når man broderer, skal man have en halv snes broderier i gang. For man kan ikke kun arbejde med det komplicerede og eksperimenterende. Når man har gjort det et stykke tid, skal man have fat i noget andet.
– Hvor lang tid, det tager at lave et broderi, kan der ikke gives noget entydigt svar på. Det afhænger helt af broderiets art. Hos Ribe Broderi og Garn kan du finde masser af spændende materialer til broderi, og det samme kan du på nettet, og mine designs kan købes både hos Ribe Broderi og Garn samt på nettet.
Læreruddannet og buntmager
Joan Eriksen fortæller, at hun altid har interesseret sig for det kreative. Hun tog lærereksamen fra Ribe Statsseminarium med håndarbejde som linjefag og en efterfølgende bachelor.
– Vi boede på Grønland i 11 år, og her arbejdede jeg som buntmager.
– Er du også uddannet i det?
– Nej, men jeg tog nogle kurser og kastede mig ud i det. Jeg fik et fint firma op at stå med forretning, eksport og flere ansatte.
I dag driver Joan Eriksen flere forretninger. Hun holder kurser i broderi ved Ribe Garn og Broderi i Dagmarsgade, hun holder kurser i broderi på nettet, hvor hun lægger dele af broderimønstre ud. Deltagerne skal så brodere de mønstre, de får. Det tager mellem 8 og 22 uger alt efter opgavernes art, og kursisterne ved ikke, hvad det munder ud i før til sidst.
Lærergerningen er for så vidt opgivet forstået på den måde, at Joan Eriksen ikke længere underviser i folkeskolen. Men på sin hjemmeside Joaneriksen.dk har hun omkring 7.000 opgaver med vejledninger liggende, som lærere kan hente ned. Det er indenfor håndarbejde, design, dansk, matematik, historie og billedkunst.
– Kan du få tid til det hele?
– Det kniber, men broderiet gør, at man slapper af og kan fokusere på det, man laver lige nu.