Tekst og foto Hasse Jørgensen, tirsdag den 1. oktober 2024
Det amerikanske præsidentvalg den 5. november i år er totalt uforudsigeligt. Det ene øjeblik siger målingerne, at Donald Trump er vinder, mens det i det andet øjeblik er Kamala Harris, der bliver præsident.
Det fortalte TV 2’s mangeårige USA-korrespondent Jesper Steinmetz, da han tirsdag formiddag fortalte eleverne på Ribe Katedralskole om det amerikanske præsidentvalg og det amerikanske politiske system i det hele taget.
Og Jesper Steinmetz ved, hvad han taler om. For da Trump første gang stillede op til præsidentvalget, sagde Jesper Steinmetz for åben skærm, at Trump ikke havde en kinamands chance for at vinde valget. Som bekendt gik det anderledes, og – som Jesper Steinmetz sagde – det lærte jeg af.
I et spændende og engagerende foredrag bragte Steinmetz de studerende ind i den amerikanske politiske verden i et land, hvor nationen stort set er delt i to grupper, demokrater og republikanere. Et land, hvor fronterne står stærkt overfor hinanden, og hvor det mange steder er opfattelsen, at staten ikke skal blande sig, og at staten og regeringen bestemt ikke er til for at hjælpe folk.
Og et af Jesper Steinmetz budskaber var netop, at man altid skal lytte til modstandernes argumenter og synspunkter, for derved kan man få sin viden og sin horisont udvidet.
Steinmetz nævnte også, at Kamala Harris har den fordel, at hun på et meget sent tidspunkt blev præsidentkandidat, da Biden trak sig. Det betyder, at hendes synspunkter og ideer ikke er blevet efterprøvet. Omvendt har hun også det problem, at hun ikke er ret kendt mange steder.
Steinmetz slog også fast, at der er republikanere, der synes, at Trump er for meget og derfor anbefaler at stemme demokratisk, mens andre også mener, han er for meget, men alligevel er trofaste republikanere.
Der hvor det hele bliver afgjort, er i de såkaldte svingstater, hvor der ikke er noget fast flertal for det ene eller det andet parti. I virkeligheden er det meget få stemmer, der afgør valget, og Jesper Steinmetz mener, at når valgresultatet er opgjort, vil der blive krævet mange omtællinger, fordi parterne tror, at der er manipuleret med tallene. Det kan føre til retssager, og der kan gå uger, inden valget er endeligt afklaret.
De studerende fik et spændende indblik i amerikansk politik på godt og ondt