Tekst & Foto Johnny Tauman
9. januar 2019

I et hjørne af marken har multikunstneren Jeppe Rosenstand Køser kastet sig ud i ar arbejde med den kunstart, som genremæssigt befinder sig mellem skulptur og landskabsarkitektur – nemlig Land art, som blev udviklet i USA i slutningen af 1960´erne.
Land art er skulpturer og installationer i naturen – skabt på stedet og af stedets materialer – og med den vigtige pointe: Den naturlige nedbrydning er et afgørende moment i de fleste land art-værker, hvor de naturlige processer, som materialerne og omgivelserne undergår, bliver en del af værket.

Grundvandet er en del af installationen

Jeppe Rosenstand Køser startede sin installation med håndkraft – kort og godt en spade og en trillebøre, men måtte hurtigt indse, at det ikke ligefrem flyttede tilstrækkeligt med jord. Derfor hjalp en god ven med at grave og forme jorden, så den kom til at fremstå med både mulighed for at finde læ, stå på toppen og betragte omgivelser samt ikke mindst at bevæge sig helt ned til grundvandet.
I takt med at skabelsen af de store naturtro cementfigurer tog med mere og mere tid, måtte Jeppe lægge Land art planerne til side. ”I begyndelsen hegnede jeg mit kunstværk ind – og havde mange intentioner om et bredt varieret planteliv,” fortalte Jeppe til RYK IND RIBE og fortsatte: ”Men i forrige sommer og efterår åbnede jeg op for gederne, som så har været med at skabe spor og andre tegn på Land arten”.

Tydelige tegn på nedbrydning

Jeppe Rosenstand Køser kan nu ser tydelige tegn på den naturlige nedbrydning – ikke mindst takket være fugle, som ”nyder” at kunne gøre holdt ved frisk grundvand og masser af insekter i de mange græskanter.
Måske får Land arten på ny opmærksomhed, når hvalen engang er færdig – hvem ved. En beskrivelse af Land art peger på, at kunstværket kan være en følelse, en ide eller en stemning som er inspireret af- eller passer til stedets historie eller ånd. Desuden er karakteren, materialet og placeringen af skulpturen/ installationen i forhold til landskabet, stedet eller rummet vigtig.