Tekst, Foto & Collager: Johnny Tauman
28. august 2023
(Artikel to af tre)
I løbet af mine 47 år som chauffør på landevej og motorveje i det meste af Europa har jeg kørt mellem 5,5 og 6 millioner kilometer, lyder det fra Jens Jørgen Toft, Vilslev.
I de næste to-tre timer fortæller han på en inspirerende måde om livet bag rattet, som begyndte som 19 årig og først sluttede som 66 årig.
- Mange forskellige opgaver og længder på blokvognene …
- … en anden gange måtte der to blokvogne til en og samme opgave
Jens Jørgen byggede selv sine blokvogne hos firmaet Torben Rafn i Sommersted, og har ikke glemt håndværket med at klargøre biler.
Har stadig ældre lastbil
På gårdspladsen ved sin ejendom holder Jens Jørgens private lastbil fra 1997: – Den er nysynet og stammer egentlig fra Langeland, men har kørt mest i København.

Den nysynede lastbil holder klar på pladsen – med ældre veterantraktor
Kilometertælleren viser 200.000 km, men det er jo ingenting. Mange lastvogne runder 2.000.000 km, forklarer den smilende 74 årige chauffør, som ofte haft måttet fylde 1000 liter diesel i tanken på sine køretøjer.
Kun en walkie i lukket system
Hvad krævede det egentlig at køre en blokvogn? – Jeg havde kørekort til forvogn og anhænger – og så nogle gode mentale evner, hvor overblik og orientering var de vigtigste sammen med en walkie med et lukket system. Det sidste var vigtigt, når der eksempelvis skulle udføres opgaver, hvor der skulle navigeres forbi forhindringer eller bakkes.
Måtte bakke nedad i 800 m lang tunnel

Vanskelige vilkår frem til den lange tunnel
Nu skal du bare høre – øjnene lyser og Jens Jørgen viser billeder fra Norge. – Her skulle jeg bakke ind i en tunnel med et fald på 8 %. Der var så lidt plads, at varens „trækasse‟ måtte demonteres. Og så gik det ellers nedad i den 800 meter smalle tunnel, inden dynamoen nåede sit mål og kunne blive læsset af.

Klar til turen ned i dybet
– I Norge og Sverige har jeg ofte måttet køre med kæder, og jeg tog min søn med, så han nåede allerede at opleve fars lastbiler, inden han var renlig. Men så måtte jeg jo bare skifte ble på ham, når det var nødvendigt. En gang hvor Jens Jørgen og sønnen var blev fanget i en snestorm og måtte holde pause, kom en betjent forbi og forklarede om situationen og prognosen for videre kørsel. Han fik en klar melding fra knægten: – Her kan vi holde længe – far har tanket op og køleskabet er fyldt op!
Vejrmæssige udfordringer
På sine ture rundt i Europa oplevede Jens Erik også naturkatastrofer, som betød ventetid og omlægninger af ruter: – Da himmel og jord stod i et omkring Murcia i Spanien, blev veje og fabrikker skyllet bort. Her fik jeg et ophold på tre dage uden strøm på en tankstation. Du kan lige se nogle billeder herfra, siger Jens Erik Toft og viser nogle gulnede fotos frem.
- Veje og bygninger..
- .. var skyllet væk af de enorme vandmasser
- En kollega måtte se sit lastvognstog sejle afsted ..
- .. og det er ikke et hegn, men jernbanen som har fået en gevaldig tur
Behov for en kort pause
Jens Jørgen tager en lille pause i sin talestrøm – og efter at have indtaget det meste af et glas rødt saftevand, siger han: – Det ærgrer mig, at jeg i min tid som chauffør ikke bare har noteret et par linjer hver dag. Det var jo så mange oplevelser og småhistorier, som alle skal hives frem. Men det er til gengæld skønt at have tid til at fortælle som i dag.

Jens Jørgen fik bla. denne model af sin forvogn, da han stoppede som chauffør
Med lastbil til Grønland
Og nu skal du høre en sjov historie. – Firmaet skulle løse en opgave på Grønland – og med et smil – ved godt det i dag hedder i Grønland. Min lastbil skulle sendes med skib fra Aalborg – og senere skulle jeg så flyve derop for at løse opgaven. Min chef sagde inden afskibningen: – Fyld lige diseseltanken helt op – 1000 liter til omkring 9 kroner pr. liter!
Jens Jørgen fløj til Grønland, hvor der var arbejde svarende til tre dage, men fik alligevel fem ekstra dage i Ilulissat ved Diskobugten.
Og så var der lige det med dieselprisen! Den kostede lokalt kun 4 kroner pr. liter – ikke tanket ved en tankstation, for sådan en så jeg ikke, men ved en af de to store brændstoftanke i byen.
Mange beretninger på vej
Historierne om livet på landevejen er mange – og RYK IND RIBE vender tilbage med flere beretninger – fx hvordan det var at køre borelementer frem til Elbtunnellen, hente vin hjem fra Sydfrankrig, køre med vindmølletransporter og meget mere.

1/6 del element til boremaskinen ved Elb-tunnellen
Naturligvis skal de mange oplevelser fra over 5,5 million kilometer lige findes frem fra hukommelsen og struktureres – se blot på den sidste beretning i denne omgang.
270 m pr liter diesel
– Jeg skulle køre en megatung Transformator hjem fra Modena i Italien til Nakskov– med blokvogn og uden GPS og store udfordringer med vejnettet, idet der var flere broer, som ikke kunne bære mine akseltryk. Turen kom til at tage mere end 30 dage – og hver dag tankede jeg 1000 liter dieselolie. Mine beregninger viser, at jeg faktisk kun kørte i gennemsnit 270 m pr liter.
Et hurtigt tjek på en GPS viser, at turen i personbil kan gøres på 16 t og 4 minutter – hurtigste vej svarende til 1.426 kilometer.
Men med læsset blokvogn og periodisk en fart på 15 km / timen, og omveje ved Alperne over Slovenien og Passau, så blev transporttiden som nævnt 30 dage.
Turen gik for resten over såvel Lillebæltsbroen og Storebæltsbroen, hvor firmaet havde tilladelse til at køre med 500 tons.