Tekst og fotos Hasse Jørgensen, onsdag den 5. maj
Det var en glad direktør for Sydvestjyske Museer, Flemming Just, der onsdag kunne modtage en flot boggave til Jacob A. Riis Museet. En gave, der supplerede museets bogsamlinger med en udgivelse, som museet ikke tidligere har kunnet få fat i. Desuden var de bøger, Flemming Just modtog, med dedikationer til Jacob A. Riis svigermor og som gør op med myten om, at Jacob A. Riis og svigerfamilien var på kant. Jacob A. Riis holdt meget af sin svigermor.
Museet har første udgivelser af nogle af Jacob A. Riis’ bøger, men disse udgivelser med dedikationer er nye for museet, og de vil fremover indgå i udstillingen.
Overrækkelsen af boggaven er også historien om et spændende venskab mellem to familier.
Det var administrerende direktør i Falck, Jakob Riis, der sammen med søstrene Karen Riis Kjølbye, Eva Riis og Mette Riis, kunne give bøgerne til museet. Navnefællesskabet til trods, er de fire søskende ikke i familie med Jacob A. Riis, men Jakob Riis er opkaldt efter den berømte dansker, der som bekendt blev en af præsident Franklin D. Roosewelts gode venner og af ham blev betegnet som en meget vigtig person for USA på grund af hans skildringer om de fattiges vilkår i USA og specielt New York.
De fire søskendes forældre var gode venner med Jacob A. Riis svigerfamilie, og da deres forældre døde og boet skulle tømmes, fandt de udgivelserne med dedikationerne fra Jacob A. Riis. Det har været gaver fra Jacob A. Riis’ svigerfamilie til den anden familie Riis, fordi denne familie var meget optaget af Jacob A. Riis og hans virke. Bøgerne tog Jakob Riis med hjem og gemte, indtil der kom et museum, som kunne overtage bøgerne.
Karen Riis Kjølbye besøgte i anden anledning Ribe og gik forbi børnehaven Jacob A. Riis. Hun kontaktede sin bror om det, at der var en børnehave i Ribe med den kendte danskers navn. Jakob Riis kunne så fortælle, at han havde hørt om museet Jacob A. Riis og var i kontakt med Fl. Just om en mulig overdragelse af bøgerne til museet.
I alt fem bøger er der tale om.
Karen Riis Kjølbye fortæller, at hun og hendes søskende er vokset op med det værdigrundlag, som Jacob A. Riis stod for, nemlig at man skal være et ordentligt menneske, og at man både skal se op og ned, når man omgås andre mennesker.
Mette Riis føjer til, at museet er et fabelagtigt smukt sted, som man falder i staver over, og de fire søskende giver udtryk for, at de glæder sig til at komme tilbage.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Flemming Just fortæller, at en af de sjove ting ved dedikationerne er, at i de første underskriver Jacob A. Riis med underskriften: fra forfatteren. Først i den sidste står der fra din Jacob.
– Det skyldes, at Jacob A. Riis var meget glad for at kunne underskrive sig med forfatter, for det var meget finere end blot af være journalist.
At Jacob A. Riis satte pris på sin svigerfamilie, viser en af teksterne: Til min kjære svigerforældre med tak for den bedste skat livet har haft i eje for mig. Fra forfatteren.
Dedikationen er dateret nov. 15, 1890.
Dedikationen findes i bogen: How the other half lives.