Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, foto Rene Jørgensen, copyright. Søndag d. 25. nov.

Omkring 38.000 kvinder blev i 2017 udsat for fysisk vold i Danmark.

Det viser den nyeste undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, og det kommer bag på rigtig mange mennesker, at vold er så udbredt.

Bl.a. det sagde byrådsmedlem Karen Sandrini, Ribe, (S), da hun talte ved Soroptimisternes lyssætning på Dronning Dagmar på Slotsbanken, der er omtalt andet sted her på siden.

Soroptimisterne arbejder netop for bedring af kvindernes vilkår og levevis, og Karen Sandrini fortsatte:

FN sætter fokus på vold mod kvinder. VI sætter fokus på vold mod kvinder. Lad os gøre det sammen.

Alt for mange kvinder bliver udsat for vold – systematisk eller en enkelt gang i deres liv. Vold kan have forskellige karakterer. For det er mere end slag, lussinger og spark. Det er krænkelser, seksuelle overgreb, psykisk vold eller økonomisk vold.

– Og det værste ved systematisk vold er, at den systematiseres både for voldsudøveren som udvikler kontrolstrategier som isolation af sin partner, kontrolleret vold eller manipulerer sin partner til at forveksle vold med ømhed og kærlighed.

– Vold tilhører ikke en bestemt etnicitet, befolkningsgruppe eller en religiøs overbevisning. Men alt for mange kvinder bliver slået lidt på ind imellem – eller brutalt af sin partner. Og selvom årstallet siger 2018, og vi ved, det er forkert allerede ved første salg, så laver voldsramte kvinder stadig undskyldninger for blå mærker eller for endnu en brækket næse. Man har måske tænkt efter første voldsepisode, at det nok bare kammede over denne ene gang. Måske græder voldsudøveren som pisket, for at få medlidenhed eller opnå forståelse for at hånden sad lidt løst på ham. Måske er han stresset på arbejde, måske var han fuld, eller måske mener han partneren selv var ude om de slag ,der ramte hende. Men det var hun ikke – for lige meget hvad er det aldrig ok at slå.

Så hvorfor er det så så svært at komme væk fra en voldelig partner. Ja, det er lige så svært at forlade en der kører psykisk vold på dig, som det er at forlade en person, der udsætter dig for fysisk vold. Det er det fordi, at ofte er voldsmanden en vellidt person. En person som optræder pænt og er respekteret i det offentlige rum. Men bag husets 4 vægge kan han være fornedrende og ondskabsfuld. Han kan nedbryde dig psykisk og bilde dig ind, at du er uduelig og ikke kan leve et anstændigt liv uden ham

Derefter kan han lægge et familiebillede på et socialt medie, rose dig til skyerne og få glansbilledet til at stråle. Overfor andre udgive sig selv for at være sympatisk person med kærlighed til sin familie, måske med succes og intelligens. Måske er han også hjælpsom. Så kan det være svært, at få familie og omgangskreds til at forstå, at denne person er det rene gift for dig. At denne person faktisk langsomt nedbryder dig. Den pæne psykopat kan endda sætte sig selv i en offerrolle, og få verden til at tro, at det er ofret, der gør dem ondt. Det sande offer står ofte helt alene, fordi andre netop ikke kan genkende beskrivelsen af den pæne psykopat.

En psykopat eller en sociopat er nemlig ekspert i at have forbindelse til rigtig mange mennesker og endnu smartere – spille folk ud mod hinanden.

Men kvinder skal ikke kæmpe kampen alene. Der er en udbredt vold mod kvinder. Det må vi se i øjnene. Vi må også se i øjnene, at kvinder, der er udsat for vold, ikke er svage kvinder, men det er ofte kvinder, der er manipuleret til at tro, at de ikke er det samme værd som andre. Disse kvinder tager fejl. Tværtimod er der ligeså meget værd som alle andre,- de skal bare have hjælp til at komme væk og til at tackle efterveerne, som vil præge deres liv efter endt forhold eller overgrebsepisode. Han har skabt tvivl om kvindes duelighed og skaber skyldfølelse. Han er ekspert i at spotte folks svagheder og udnytter dem til fulde.

Men kære dig, hvis du befinder dig i en situation, der er grænseoverskridende – så søg væk. Landets krisecentre og kvindecentre kan være første skridt på vejen for at komme væk. Det er lige meget hvilken dag på året, det er. Enhver dag til at komme væk, er den perfekte dag.

FN sætter fokus på Vold mod Kvinder. Det er nemlig d. 25. november, altså FN`s internationale kampagnedag for afskaffelsen af vold mod Kvinder.

Dronning Dagmar – Ribes stolthed og Ribes symbol på den stærke kvinde der står oprejst i modvind, skal bades i orange lys i 16 dage.

Når vi kigger på Ribes Dronning de kommende dage, så husk, at ingen kvinder skal stå alene i et voldeligt forhold.

Annonce