Tekst: René Jørgensen og Johnny Tauman    Foto: René Jørgensen.
16. maj 2019.

”Du er så vag”, lød det fra en af tilhørerne, da Esbjerg Kommune holdt dialog og orienteringsmøde om Ribe Østerå i Ribe Fritidscenter. Udtalelsen faldt i første del af mødet, hvor godt 60-70 fremmødte med skarpe spørgsmål og hovedrysten. Biolog Tomas Jensen fra Natur & Vandmiljø afdelingen måtte stå til mål for mange kritiske bemærkninger, som da Susanne Edelberg Mulvad sagde. ”Du er ikke godt informeret, Tomas – og jeg er irriteret over mødet og dets indhold.”

Bekymrede miner

Bjarne Kiholm, der i tidens løb har haft flere sammenstød med Tomas Jensen om faktuelle forhold og holdninger, fik klapsalver fra salen, da han bla. sagde: ”Tag nu udgangspunkt i Ove Kanns beskrivelser (Ove Kann arbejdede som biolog ved Ribe Amt) – og plej vore vandløb i stedet for at sætte dette projekt i gang.”
Efter mødet talte RYK IND RIBE med Christian Brinch, der er bosiddende på Holmevej,Christian Brinch kritiserede informationsniveauet for det forelagte projekt og tilføjede: ”Beboerne på Holmevej er både bekymret for vandstanden, der kan forårsage vand i kælderen, – noget, som mange beboere på Holmevej og Møllevej kender alt for godt.”

Bedre struktur kunne have ændret mødet

RYK IND RIBE har talt med Niels Frederiksen fra Lokalråd Ribe Midt. Niels udtrykker tilfredshed med, at kommunen indbød til informationsmødet, også inden at der blev skabt for mange “myter” omkring projektet, men at mødets struktur og planlægning kunne have været meget bedre. ”Det var svært fra starten af mødet at få et indtryk af, hvad der er den reelle grund til at etablere et vådområde projekt Ribe Østerå”, mener Niels Frederiksen og fortsætter: ”Dette var nok også årsagen til, at forskellige særinteresser kom til at fylde, var nok forventelig, inden indholdet var blevet fremlagt”.

Faktaviden om 20 cm

Efter en pause gennemgik kommunens medarbejdere projektet. ” Hvis man havde startet med at fortælle det, tror jeg at mødet ville have haft et andet forløb. Vi fik faktaviden om, at projektet går ud på at hæve sommervandstanden til det niveau, som det var før 1991.I runde tal betyder det 20 cm højere end i dag, og kun i sommerperioden. Resten af tiden vil være som i dag,” fortæller Niels Frederiksen, der selv bor i Gravsgade.

Målene for projektet:

  • At mindske kvælstofudledningen fra landbruget
  • At forbedre forholdene for Snæblen
  • At sikre blank vand i Mølledammen
  • At forbedre fugtigheden i kultursvampen under Ribe by

Undersøgelse af konsekvenser

Afsluttende siger Niels Fredriksen: ”Generelt synes jeg at man skal tage positivt imod at kommunens initiativ om at ville lave en undersøgelse af de konsekvenser projektet måtte have, -positive som negative, herunder også om det vil forværre konsekvenserne af klimaændringerne, med kraftige regnskyl og tørkeperioder, inden det iværksættes”.

Flere møder ønskes

Det var første møde – og der må komme flere, så informationen bredes ud og underbygget med svar på de mange spørgsmål, som stadig blæser i vinden. Der er især stemmeværkerne, der spøger.
Blandt mødets deltagere kunne der iagttages beboere fra Varming, Tangevej, Høvænget, Holmevej m.fl. samt politikerne Søren Heide Lambertsen, Karen Sandrini og Nini Oken.

PS! De fremviste grafer mm vil blive lagt på Esbjerg Kommunes hjemmeside.