Tekst & Foto: Johnny Tauman
2. maj 2024
(Første artikel af to)
Er du pensionist og har lyst til at få varm mad leveret mellem kl 11:00 og 12:30, så har Hviding Forsamlingshus en fantastisk godt tilbud – leveret lige til døren.
Som vor mor lavede dem
Ida og datteren Bettina arbejder i køkkenet, da RYK IND RIBE kikker forbi.
Her tilberedes retterne i små og store portioner – og der er mulighed for at købe en daglig ret til alle ugens syv dage. Og der er tale om retter, ” som vor mor lavede dem” – og derfor virkelig falder i pensionisternes smag.
Se blot en uges tilbud, som indeholder:
- Fisk
- Kalvefrikasse
- Hvidkåls dolmer
- Marineret kalkunsteg og gl. davs hvidkål
- Dansk Bøf
- Skinke, flødekartofler (lørdag)
- Suppe – dessert (søndag)
En ret koster fra 66 til 76 kroner
– Kan man ikke lide fisk, så klarer vi også det, siger en smilende Ida, mens hun rører i den store gryde med kødet til millionbøf. – Retten, der byder på millionbøf med pasta, sælges for 66 kr. for den lille portion og 76 kr. for den store portion. Hvis man hellere vil have kartofler som tilbehør, så skal der bare en opringning til. Fleksibilitet er en central værdi for Forsamlingshuset, der trods navnet Hviding Forsamlingshus faktisk ligger i Høgsbro / Gl. Hviding.
Kørselsplanerne ændrer sig efter behov
Når maden er pakket og klar, så kører to biler afsted for at levere til de 80-90 pensionister. – Kørselsplanen kan ændre sig fra dag til dag, da det jo er appetitten og tilbuddene, der skal gå hånd i hånd. Bettina oplyser, at den ene bil kører mod Skærbæk, mens den anden storset dækker Ribe by og omegn. Nogle pensionistpar deler en stor portion, der altid som minimum indeholder to stykker kød.
Gæsterne havde selv bestik med
I år er det 50 år siden, at Ida Klaaby startede i Forsamlingshuset. Hun hjalp med i køkkenet, da muligheden for at overtage driften pludselig opstod. Dengang i 1974 var der kun 3 kogeplader, en høkasse, en gruekedel i køkkenet, og der var ca. 150 personer med til fest hver gang. Ida husker, hvordan det foregik: – Vi serverede 3 retters menu. Opvasken foregik pr. håndkraft, og det tog som regel flere dage at holde en fest.
Tallerknerne lånte Forsamlingshuset i brugsforeningen. Bestik havde gæsterne selv med hjemmefra, og når de var færdige med at spise, pakkede de det beskidte bestik ind i en serviet, puttede det i taske og tog det med hjem til sig selv.
Mere avanceret mad
I dag er gejsten for at levere gode og solide retter den samme, som dengang. – Maden er dog blevet lidt mere avanceret, lyder det fra den 75 årige Ida Klaaby, der også har måttet sige farvel til menuen suppe, steg og is. Den daglige arbejdstid er fra 07:00-14:00.