Tekst og foto: Ole Bendix
12. december 2019.
Hvorfor fejrer vi Lucia den 13. december?
Forventningen lyser i øjnene på børnene, der står i noget, der skal ligne en lige række. I hænderne holder de tændte lys og er iklædt nystrøgne hvide dragter. Luciabruden er klar til at føre an i takt til Luciasangens velkendte toner. Børnene skal ind til de ventende forældre, der står med mobilen klar til at nyde en af december måneds faste traditioner i mange institutioner, skoler og kirker: Det årlige Luciaoptog.
Forventningerne er store til fredagens Luciaoptog over hele landet, men lad os her begynde med spørgsmålet om, hvem hun i virkeligheden var?
Santa Lucia var en siciliansk kvinde i 300 tallet, der blev til en katolsk helgen ofte afbildet med et fad i hænderne, hvorpå der ligger to øjne, som refererer til historien om den hellige Sankt Lucia, som stak øjnene ud på sig selv. Men lad os begynde med begyndelsen:
Historien om Santa Lucia begynder dog et helt andet sted, nemlig i byen Siracusa på Sicilien i år 283. I det år fødtes der en lille pige ind i en meget velhavende familie. Fremtidsudsigterne for hende var gode – ikke blot på grund af økonomien – men hendes familie var velanset, og hun kunne derfor forvente engang at blive godt gift og få et godt og sorgløst liv.
Nu er vi på vej og fornemmer, at der er et kristent drama på vej, fordi Lucia levede i det romerske rige på Sicilien med mange guder. Altså under forførelsen af de kristne.
Kristendommen bliver hendes skæbne
Men Lucia møder Kristendommen og skifter over til denne forbudte tro.:
I en ung alder blev hun nemlig omvendt fra Romerrigets religion med flere guder til kristendommen og lod sig døbe – og dette kom til senere at koste hende livet.
Som kristen var Lucia ét af de mennesker, som hjalp med mad til sine medkristne i katakomberne, og for at finde vej i mørket, havde hun bundet en krans om hovedet og sat lys i den. Men hendes prøvelser er kun lige begyndt, fordi hun skal giftes væk til en ikke-kristen romer:
Lucia nægter ægteskab
Lucia lover ved sin mors sygeleje, at hvis moren bliver rask vil hun dele ud af sine rigdomme til fattige mennesker og miraklet sker: moderen bliver rask:
Efter datidens skik var Lucia lovet væk til en mand. Hendes familie havde valgt en ikke-kristen romer fra en velanset familie og derfor som udgangspunkt den ideelle ægtemand til hende. Men Lucia afviser ægtemanden og giftemålet.
Hun afviser ægteskabet, fordi hendes tro og hendes løfte til Gud er uforeneligt med ægteskab.
I første omgang straffes hun ved at blive sendt til et bordel. Da hun hører om denne straf, river hun sine smukke øjne ud for ikke at friste mænd. Men hver gang hun gør det, voksede der blot nye smukke øjne ud i hendes øjenhuler.
Historien om Lucia fortsætter med mirakløse indslag. Hør blot her:
Herefter bliver hun udsat for tortur og dømt til døden på et bål. Endnu engang griber Gud ind, og hun bliver mirakuløst ikke ædt af ilden. Til sidst ender dommeren med at tage sit sværd og stikke det i hende, og Lucia dør den 13. december år 304.
Lysets Santa Lucia fejres den 13. december
Lucia bliver begravet i sin hjemby, Siracusa, og allerede i 400 tallet nævnes hun i skriftlige kilder. I 600 tallet, hvor kristendommen for længst er blevet statsreligion i Romerriget, kan man også finde hende i den katolske liturgi. Hun er en af de tidlige og få kvindelige helgener den katolske kirke ophøjer.
Ifølge traditionen går Luciabruden forrest i lysprocessionen bærende en krone med lys på sit hoved. Det er jomfrukronen, som et minde om Santa Lucia, der gav sit liv til Gud som Kristi brud og derfor insisterede på at leve som jomfru for Gud alene, også selv om det skulle koste hende livet.
Santa Lucia – skytshelgen for blinde og folk med øjensygdomme
Santa Lucia forbindes også med mere end lys og glæde, hun er faktisk også blevet skytshelgen for blinde og mennesker med øjensygdomme. I den forbindelse afbilledes hun ofte med en lille skål, hvori der ligger 2 øjne.
Fakta: Luciadag er den 13. december. Lucia kommer af det latinske lux, der betyder lys. Sankta Lucia var en italiensk helgeninde, som led martyrdøden og har helgendag den 13. december, som ifølge den Julianske kalender i det 14. århundrede var årets korteste dag, i dag er det dog den 21. december, som er årets korteste dag.
Kilder:
https://www.bibelselskabet.dk/lucia-fejringen-har-alvor-faaet-tag-i-danskerne