Tekst Hasse Jørgensen, foto privat, onsdag den 12. juni 2024

Hvordan kan en fridykker holde vejret i flere minutter?

Det spørgsmål og mange flere blev besvaret tirsdag aften, hvor Ribe Dykkerklub havde indbudt til et arrangement om fridykning.

Klubben havde lavet aftale med Thomas Keld, der uddannet speciallæge i hjertediagnostik og hjertemedicin, og ofte deltager ved dykkerkonkurrencer. Derudover har han i mange år forsket i dykkerfysiologi, for netop at besvare spørgsmålet i overskriften.

De 25 tilhører fik på 1½ time en meget grundig og ganske underholdende gennemgang af den fysiologi, der er afgørende for, hvor lang tid du kan holde vejret.

Alle – eller i hvert fald de fleste – kan nemlig lære det. Selv baby-sæler skal lære at, holde vejret. Og sågar grise kan lære at holde vejret. (Billedet uner artiklen er manipuleret, så der er ingen dyr der har lidt overlast).

Undervejs i Thomas forskning har han også konstateret, at toptrænede atleter ikke er bedre til at holde vejret end, en utrænet person.

En stor del af fridykning handler om, at kroppen skal være afslappet og i ro under dykningen. Thomas undersøgelser viser dog, at fri-dykning får kroppens organer til at yde det samme som en marathonløber.

– Det forklarer jo så, hvorfor jeg føler mig lidt brugt efter et par timers undervandsjagt. Det var et par spændende og interessante timer, den tirsdag aften, fortæller dykkerklubbens formand Martin Madsen.

Han siger samtidig, at har du lyst til at prøve kræfter med at holde vejret under vandoverfladen, så lad være med at gøre det alene!

Kig i stedet op i Ribe Dykkerklub mandag aften kl. 19.30 og få en snak om dykning.

Grise kan også lære at holde vejret. (Billedet er manipuleret, så der er ingen grise, der har været i vandet)