Tekst Hasse Jørgensen, foto Johnny Tauman. Torsdag den 15. august.

Når talen falder på grøde i Mølledammen og naturprojekter som vådområde eller lavbundsprojekt i Østeråen, spiller spørgsmålet om vanddybden eller vandhøjden, om man vil, en central rolle.

Der opereres med både en sommer- og en vinter vandhøjde, og i den screeningsrapport, firmaet Orbicon har lavet for Esbjerg Kommune som en forløber for en undersøgelse af projektmulighederne, opereres der med, at vandstanden, der, når den er højest, skal hæves til 1,8 meter. Det vil på årsbasis betyde en gennemsnitlig stigning på 8 centimer i forhold til det nuværende, men det vil på specifikke tidspunkter give en stigning på omkring 40 centimeter, og det vil betyde noget for muligheden af at bruge e tilstødende enge til afgræsning eller høslæt.

Der blev lyttet koncentreret til de mange data

Ove Beck, Roager, er en af de, der har færdedes hele sit liv i egnen omkring Ribe Østerå, og han kom på torsdagens orienteringsmøde i Ribe Fritidscenter med et forslag, der for ham at se er et win-win forslag.

Ove Beck påpeger, at som det er nu og har været siden 1911, begynder man at sænke vandstanden den 1. maj, og man begynder at hæve den igen den 1. september ved hjælp af stemmeværkerne.

– Det er en aftale mellem by og landbrug, for så bliver alles interesser tilgodeset. Men naturen har ændret sig. Før kom kreaturerne på græs 1. maj, og først høslæt faldt efter den dato.

– Nu er tiderne rykket. Kreaturerne kommer tidligere på græs, måske omkring 15. april, og det første høslæt tages også tidligere. Det første græs i en eng er altid det bedste, men som det er nu, vil kreaturerne ikke gå ud i de engområder, hvor der er siv og højt græs, så de områder bliver ikke græsset af. Her vil fugle som storke og andre heller ikke være.

– Hvis man startede med at sænke vandet omkring 1. april, kunne kreaturerne afgræsse engene før der kommer siv, og kreaturerne vil dermed få bedre græs, og det første høslæt vil også blive bedre.

– For at sørge for, at kulturlaget under Ribe by får den mængde væde, det skal have, kunne man begynde at hæve vandstanden allerede den 1. august, og man kunne så give kulturlaget fem til ti procent mere vand. På den måde ville alles interesser blive tilgodeset, mener Ove Beck, der ikke lægger sig fast på nøjagtigt på dato for, hvornår vandstanden skal sænkes og hæves igen.

– Det må ingeniører kunne finde ud af, lyder det.