Tekst, foto & collager Johnny Tauman
20. oktober 2019

Ribe har altid været kendt for de gode historier. En af de bedste til at snuse dem op, var journalisten Ole Sønderstrup – dyrlægesønnen fra Tvedgade. Men også malermester Christian Brogaard var altid god for en sjov historie / anekdote – han udgav i samarbejde med Sparekassen Sydjylland et hæfte med sine fortællinger i januar 1988. Om de er sande, må vi lade blæse i vinden, men i hvert fald specielle.
Nu kan du hygge dig med nogle af fortællingerne i dag – andre vil blive bragt senere.

”På hjørnet af Kjølholdt slippe boede snedker Schade, han var pukkelrygget. Overfor boede den enøjede Sofus Skast med læderlap for øjet. Når de mødtes om morgenen, sagde Sofus: ”God morgen herr snedkermester, altså tidlig og med randslen på ryggen”. ”Hold kæft”, sagde Schade, ”Jeg kan se, du er ikke stået helt op endnu, det ene rullegardin er stadig nede”.

I Fiskegade 1 boede fru Mærsk, der havde 3 geder og en lille pony, som hun om aftenen, når dagens gerning i haven var slut, transporterede op på 2. sal. Om morgenen gik turen samme vej tilbage. Gederne kunne nok være lidt utæt, og fugten derfra trængte ned i en bjælke på 1. sal. Den nye ejer lod bjælken rense og lakere, og derved fremkom den skønneste farve, som man aldrig havde set magen til.

Huset i Fiskergade 3 blev højlydt beundret af en flok turister. Pludselig gik vinduet op, fru slagter Andresen stak hovedet ud og sagde: ”Så skulle I prøve at bo i det, så sagde i det ikke.”

Hans Winckel, der var lidt evnesvag, kunne ikke sige 14, men klarede sig med at sig 13 og 1. Når en båd kom ind til Skibbroen med ål, havde Hans det job at ringe og råbe byen rundt: ”Ål o æ Skibbro”. Når nogen spurgte om de duede, sagde han: ”Dem ska et kow dem, dem er rådden”. Læge Vilandt ejede fiskeriet i Ribe Å, og til at varetage fiskeriet havde han ansat en fisker og en medhjælper, der hed Hans Jørgen. Fiskeren og hans kone var meget religiøse, og i soveværelset lå de i sengen med nathuse på hovedet og hvide sokker på benene. Væggene var hvidkalkede som desinfektion mod den meget udbredte tuberkulose.”
(fortsættes næste søndag)