Tekst Hasse Jørgensen, foto NPV, mandag den 13. februar 2023
Fredag 24. februar holder nationalparken sin årlige forskningsdag. Det foregår i Es[1]bjerg, hvor i alt 11 forskere m.v. vil formidle ny viden inden for en række vadehavs[1]relaterede emner. Alle er velkomne – og det er gratis at deltage.
Natten mellem den 11. og 12. oktober 1634 ramte en af danmarkshistoriens største storme det danske vadehav. Stormfloden, der er blevet kendt som ’Den anden store menneskedrukning’, fik vidtrækkende konsekvenser langs kysten. Man skønner, at mellem 8000 og 15.000 mennesker mistede livet, og stormen resulterede i store ændringer af kystlandskabet – både i form af kysterosion, men også kystudbygning.
På Nationalpark Vadehavets forskningsdag kan man blandt meget andet høre om 1634-stormfloden i et spændende foredrag med Mikkel Fruergaard, assistant professor og Ph.d. ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet. Mikkel Fruergaard vil præsentere de kystmorfologiske effekter af 1634-stormen i det danske vadehav, og en af hans pointer er vigtigheden af at forstå, at kystudvikling er en ikke-lineær proces.
I et andet oplæg vil biolog Helle Buur fra Aarhus Universitet berige med ny viden om invasive arter. De ud[1]gør et stort problem for bl.a. biodiversiteten, og der er ikke udsigt til, at problemet over tid bliver mindre.
Eftersom den menneskelige aktivitet i og omkring Vadehavet er tiltagende, og klimaet forventes at medføre ændringer i temperaturen, må man regne med, at der kommer flere ikke-hjemhørende arter til området.
I 2022 indledte Aarhus Universitet for Miljøstyrelsen en undersøgelse af ikke-hjemhørende arter i vade[1]havsområdet, og på forskningsdagen vil Helle Buur præsentere nogle af de første resultater fra undersøgel[1]sen. Vi kan allerede nu løfte sløret for, at der vil være noget nyt og spændende!
Alt i alt vil 11 forskere m.v. præsentere ny viden og resultater af deres forskning inden for forskellige emner og discipliner. Alle med relation til Vadehavet. Man kan bl.a. også høre om ’Vadehavets klitheder’ terrestriske oaser under pres’, ’Forsøg med virtuel indhegning af græssende kvæg’ og ’Data i Naturen’ – hvordan man med brug af BIG data kan forstå naturbelastning i forhold til antal gæster og deres adfærd i parkerne.
Praktiske oplysninger
Alle interesserede er velkomne til forskningsdagen.
Den holdes i ’Rundetårn’ på UCSYD, Degnevej 16, 6705 Esbjerg Ø. fredag 24. februar kl. 9.30-15.30
Nationalparken er vært ved kaffe/te og rundstykker ved ankomst, frokost samt eftermiddagskaffe/te.
Det er gratis at deltage, men man skal tilmelde sig senest 17. februar på mail til vadehavet@danmarksnationalparker.dk
Pladserne tildeles efter først til mølle-princippet
Se detaljeret program her: www.nationalparkvadehavet.dk/media/337992/npv-forskningsdag-2023.pdf