Så går det løs – hjernen kommer på overarbejde. Johny er i den orangedragt. Foto: Søren Skov

Tekst & Foto: Johnny Tauman        Fra røgdykkerøvelsen – Foto: Søren Skov
7. november 2020

Learning by doing – det er nu mere end 160 år siden, at John Dewey blev født. Han har siden været med til at definere, hvordan vi tænker – med eksempelvis legende indstilling til undervisningen.
John Dewey adskiller nemlig ikke leg og arbejde, proces og resultat – i en vedvarende proces med undren og søgen efter svar.

Hovedet koldt i 800 grader

I Tjæreborg sidder en mand, som interesserer sig for hjernen – og senest har udgivet bogen: Husk hjernen, så du ikke taber hovedet. – Det er rigtig nok – jeg hedder Johny med et ”n”, og så er det sat på plads, da vi mødes for at snakke om samarbejdet med Sydvestjysk Brandvæsen, der har givet inspiration til kapitlet: Erfaringer med at holde hovedet koldt i 800 grader med Sydvestjysk Brandvæsen.

Ramt af frygt  og panik

Johny Gammelgaard har nu i en årrække arbejdet tæt med Sydvestjysk Brandvæsen, hvor han har lært, at ”den svageste bestemmer”.
Det udsagn gjorde virkelig noget ved mig, indtil jeg en dag med vicebrandchef Kjeld Tauman som backup og den erfarne brandmand Thomas Laugesen skulle kravle gennem den røgfyldte bygning hos RelyON Nutec Uglvig ved Esbjerg. Her var der tale om ”learning by doing”, hvor det var ganske ubehageligt at trække vejret gennem iltapparatet.
– Der var knald på den indre dialog, hvor bådepanikknap og lysten til at kalde på min mor var ved at løbe med sejren, skriver Johny i sin bog og fortæller: – Det var tydeligt, at min hjerne var i konflikt med sig selv om det fornuftige i at opsøge et så ucharmerende miljø – og så endda frivilligt.
Johny var ramt af frygt og panik.

Smilet kom frem

Tilbage på pladsen kunne Johny igen trække vejret og få adrenalinen i balance med endnu en autentisk oplevelse veloverstået.

Forholde sig til sine begrænsninger

– Jeg har siddet mange timer over en kaffe med Kjeld Tauman – og drøftet begrebet ”Den svageste bestemmer, som slet ikke matcher mine forestillinger, som stammer fra en pædagoguddannelse.
Det handler nemlig om noget helt andet: – Vi skal kunne regne med at makkeren melder ud, når hans fysiske eller indre tilstand bliver for kaotisk eller presset.

Det leder hen til et andet begreb i Johnys bog: ”Hellere kylling end grillkylling.” Det handler om at stå ved det, ellers bliver det værre. Når testosteronet er på overarbejde ved en brand, så er det vigtigt, at den enkelte brandmand forholder sig til sine begrænsninger og bevarer overblikket.

Til toppen af Ribe Domkirke

En beretning fra den fysiske øvelse, hvor alle brandmænd fra Ribe skulle teste den personlige grænse ved fysisk og psykisk pres. Johny Gammelgaard var imponeret – 7 brandmænd har forenden af stentrappen i Mariatårnet mærket, at pulsen var blevet for høj med stigende mængde mælkesyre. Der var behov for en pause – at tage et knæ (som er brandmændenes betegnelse for en fysisk og indre timeout). – Brandmændene havde ikke meldt sig ud, men taget en selviscenesat pause. Brandfolkene gendannede sig overblikket og fik styr på vejrtrækningen, lyder det fra Johny, som konkluderer: – Det handler ikke om at bliver først færdig, men om at få hovedet med. Imponerende.

Søhesten er central

Har du lyst til at komme tættere på din hjerne, så kan du med fordel læse Johny Gammelgaards bog: ”Husk hjernen, så du ikke taber hovedet.” Med mange og tydelige illustrationer kommer du gennem en teoridel, der sætter fokus på ”teorien om at være under pres”. Der afsluttes med mange eksempler i 2. halvdel: ”… og sådan bruger du teorien”.

Dewey på overarbejde

Du kommer til at møde Amygdals´ våbenskab og din uundværlige søhest – Hippocampus, og bliver inspireret til altid at have både en Plan A og en Plan B.
Og her komme Dewey selvfølgelig på overarbejde, med teorien: Hav fokus på den eksperimenterende handling – inquiry. Det starter med spørgsmål og undren, og det udvikler sig gennem refleksiv tænkning og praktisk handling til erfaret viden. Ved denne metode går individet fra at være uvidende til at være vidende. I relation til træningsbanen på røgdykkerbanen er den god nok, men hvad med den brændende landejendom med masser af dyr?

Skal samarbejde om førstehjælp

Om samarbejdet siger viceberedskabschef Kjeld Tauman: – Det har været berigende for mandskabet på Sydvestjysk Brandvæsens station Ribe, selv om Johny er ”hjernevrider”, og derfor ved første møde savnede kendskab til praksis.

Vicebrandchef Kjeld Tauman har fået et godt samarbejde med Johny Gammelgaard

Men i løbet af de to år samarbejdet har fungeret, åbnede brandmandskabet mere og mere øjnene for, hvordan hjernen reagerer, når den bliver presset – eller i det vi kalder kaosfasen, som er i alle vores indsatser.
– Johny har deltaget i praksisfeltet, men også taget del i de sociale fællesskaber, hvor han har givet oplæg, om hvordan vi omsætter praktik til teori, fortæller Kjeld, der har indledt et videre samarbejde omkring førstehjælp – nærmere bestemt den psykiske førstehjælp. – Johny skal give sparring på kollegastøtte – traumer efter voldsomme hændelser etc., lyder det fra viceberedskabschefen.

Vil gerne se på dommere

Johny Gammelgaard er på vej med nye iagttagelser fra praksisfeltet – og har kastet sig over håndbolddommeres handlestrategier under pres. Vi fik en god snak om VAR – og den interne kommunikation med headset dommerne imellem, samt forstyrrelsen med observatør lyd samt autentisk dommerlyd til herr og fru Hansen hjemme foran fjersynsskærmen: Når hjernen er i konflikt med sig selv, kan man så træffe de rigtige kendelser?