Tekst Hasse Jørgensen, foto DIN Forsyning, onsdag den 3. maj, 2023
I uge 19 og 20 – næste uge og ugen efter – sender forsyningsselskabet DIN Forsyning en helikopter på vingerne for at kortlægge, hvor fremtidens drikkevand bliver dannet. Helikopteren skal flyve i områder nord for Holsted og Brørup, syd for Bramming og øst, sydøst for Ribe.
I Danmark har vi vand i undergrunden, der er så rent, at vi kan benytte det til drikkevand. Men det kræver en indsats at beskytte vandet, så det også er rent i fremtiden. Det bliver der arbejdet på i forsyningsselskabet DIN Forsyning, og det kræver bl.a., at man kender de områder, hvor grundvandet dannes:
– Vi vil gerne beskytte fremtidens drikkevand mod miljøfremmede stoffer, både dér, hvor vandet pumpes op, men også i de områder, hvor det dannes. Områderne kan være store og svære at udpege, og derfor sender vi en helikopter på vingerne i uge 19 og 20 for at indsamle geofysiske data, der kan kortlægge dem, fortæller Iben Kirchberg Nilsson, der er geolog i DIN Forsyning.
Samler data om undergrunden fra luften
Iben Kirchberg Nilsson fortæller, at helikopteren flyver i 50 meters højde og benytter særligt måleudstyr, som bruges til at indsamle data om undergrunden:
– Disse data kan vise os, hvordan jorden i området er opbygget, hvor dybt grundvandet befinder sig, og hvordan det er beskyttet. Udstyret består af en stor ramme, der hænger i en wire under helikopteren. På den måde kan den scanne undergrunden i 250 meters dybde, fortæller hun.
Kortlægger vigtige områder
(Artiklen fortsætter under kortet)
Området øst for Ribe, der skal overflyves
Helikopteren vil i den kommende tid overflyve områder nord for Holsted og Brørup, syd for Bramming og øst for Ribe:
– Områderne er vigtige for os, for det er bl.a. her, vi har drikkevandsboringer. Vi leverer ca. 9 mio. m3 drikkevand i Esbjerg, Ribe, Bramming og Varde om året. Og selvom Holsted og Brørup ligger udenfor vores forsyningsområde, henter vi en stor del af vandet herfra, fortæller Iben Kirchberg Nilsson.
Det er firmaet SkyTEM, der står for overflyvningen. Helikopteren er afhængig af vejrforholdene, og kan ikke flyve, hvis vejret er dårligt.
– Regn betyder ikke så meget, men udstyret er derimod ret vindfølsomt. Så vi håber på relativt vindstille vejr, siger Iben Kirchberg Nilsson.
Skal helikopteren flyve udenom din matrikel?
Bygninger, mennesker og husdyrhold vil så vidt muligt ikke blive overfløjet. Erfaringer fra tidligere flyvninger viser, at der kun i meget begrænset omfang vil være gener for lodsejere og husdyr.
– Hvis du som lodsejer alligevel mener, at overflyvningen vil medføre problemer, så kontakt os på telefon 74 74 74 74 eller på mail kundecenter@dinforsyning.dk slutter Iben Kirchberg Nilsson.
Fakta
Helikopteren flyver i ca. 50 meters højde og har måleudstyret hængende under sig. Den flyver langs lige linjer med en afstand på 200 meter. Hver linje forventes overfløjet én gang.
Helikopteren flyver med en hastighed på 60-90 km/t. Én hektar jord overflyves inden for ti sekunder.
Helikopteren larmer tilsvarende en redningshelikopter.
SkyTEM er et firma, der har specialiseret sig i måling af jordens elektriske ledningsevne fra helikopterbåret udstyr.
Rammen under helikopteren fungerer som en magnetspole. Når strømmen i spolen afbrydes momentant, kan jordens elektriske ledningsevne måles indirekte, når magnetfeltet i jorden dør ud.
Grundvandsmagasiner af sand og grus har en lav elektrisk ledningsevne, mens ler virker strømledende. Forskellene i jordlagenes elektriske ledningsevne viser, hvor man kan forvente f.eks. grundvandsmagasiner af sand og grus og beskyttende lag af ler.
Magnetfeltet er ikke farligt. Det svarer til at stå ved siden af en elkedel.
DIN Forsyning har en strategi for at beskytte fremtidens drikkevand mod forurening med miljøfremmede stoffer.
Forsyningsselskabet forventer at skulle beskytte 3.500 hektar. Det svarer til 35 km2 eller 4.900 fodboldbaner.
Det skal bl.a. ske via partnerskaber med virksomheder eller fonde om skovrejsning eller etablering af vedvarende energianlæg.

Måleudstyret liggende på jorden