Tekst: Johnny Tauman     Dronefotos: Ove Detlevsen   Genrefotos: Torben Hestehave
23. juni 2024

Ribe Østerå (Nipså) har fået skåret grøde – og vandløbet fremstår med et tydeligt forløb fra Seem til Jernbanebroen. RYK IND RIBE har bedt Ove Detlevsen tage en række dronefotos hængende over Høvænget af åen og dens omgivelser. Dertil kommer specifikt det smukke område omkring Borgmestersøen.
Der har været mange planer med området langs åen (titlen: Projektet for en plan for Ribelund, der startede i 2018). Landskabsarkitekt Steen Gelsing har konkluderet, at alle 25 forslag desværre ikke kunne blive gennemført, da mange var bundet op på private arealer, som kommunen ikke kunne disponere over og udvikle. Derfor blev Helhedsplanen heller ikke til noget.

(Dronefoto: Ove Detlevsen) Indgangen til Vedels Anlæg

Landskabsarkitekten fremhæver dog, at Forskønnelsen af indgangen til Vedels Anlæg er realiseret – ligesom der er opsat grillsted og madpakkebord ved festpladsen med involvering af de unge mennesker.

Flere forslag måtte opgives

Her blot nogle af de forslag, som ikke er blevet gennemført:
Forslag om badested i åen for børn, men det kunne ikke realiseres på grund af sikkerhed og forurening.
Forslag om primitive overnatningssteder – langt i planlægningen med ungebyrådet – strandede på manglende toiletter i området
Forslag om junglesti langs åen opgivet grundet manglende vegetation.

(Dronefoto: Ove Detlevsen)

Mange vandrer langs åen

Mange nyder at benytte vandrestierne bag Ribelund med adgang til Fugleobservationsområdet med udsigtstårn– og når man først frem til Høvænget, så møder man på Engvej KFUM-spejdernes hus (Ribe-Hviding gruppe, der engang lå med frit udsyn til åen.

(Dronefoto: Ove Detlevsen)

Her lå tidligere friluftsbadet – beskrevet i en tidligere artikel: link Friluftsbad.

Fantastisk unik perle

Området omkring borgmestersøen er en unik perle.

(Dronefoto: Ove Detlevsen)

Torben Hestehave har taget en lang række skønne fotografier, hvoraf flere har fundet vej til TVs vejrudsendelser.

(Foto: Torben Hestehave) Spejling i søen – Vores Vejr 28. marts 2023

Torben fortæller om området: – Borgmestersøen var oprindelig lavet som en soppedam med et flot springvand, da området for enden af Hans Jacobs Vej, Stadionvej og Finsensvej (også kaldet Gl. Stadion) blev udstykket omkring 1990.
I 2010 besluttede Esbjerg Kommune at ændre søen til et regnvandsbassin – også kaldet et forsinkelsesbassin, det blev gravet noget dybere og større, og springvandet blev efterfølgende nedlagt – dvs. den skiftede karakter fra at være til pynt til at være et teknisk anlæg.

(Foto: Torben Hestehave) Sommervejr ved søen

Torben siger afsluttende, at området er til stor glæde for en masse mennesker.