Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, pressefoto, tirsdag den 20. juli

Heksemuseet i Ribe byder frem til den 24. oktober på en særudstilling om kvinder, og desuden er der også aktivitet for børn på museet. Det foregår frem til den 31. august.

Udstillingen er en del af Agnete Brinch kvindepolitiske projekt KVINDER DER FORANDRER VERDEN. På museet sættes det i perspektiv af museets formidling af de danske og europæiske hekseprocesser.

Debatterne i 2020–21 om #metoo, kvindesyn og ligestilling har om noget afsløret, at synet på kvinder selv i dag trækker spor til fortidens tankemønstre. Her spiller heksen som figur og hekseforfølgelserne i 15–1600-tallet en ofte overset rolle som et kulturelt pejlemærke. For i ’heksen’ mødes historien selv og den historiebrug, der hører eftertiden til.

Som figur har heksen bidraget til at fastholde kvinder negativt i bestemte kønsroller, men siden 1970’erne har et stigende antal kvinder også tilegnet sig figuren som en form for ’empowerment’ – en måde bevidst at positionere sig uden for samfundets normer for, hvad en kvinde er og bør være.

I sit projekt KVINDER DER FORANDRER VERDEN portrætterer  Agnete Brinch en række stærke historiske og nutidige kvindelige rollemodeller og sætter ord på, hvad der har inspireret hende ved hvert enkelt portræt.

Sideløbende reflekterer museet over emnet ’heltinder og hekse’ ved at se på forbindelser mellem fakta og myte, historie og historiebrug, når det handler om heksefigurens mange betydningslag.

Udstillingen består af 14 værker samt en dokumentarfilm af Morten Fog om Agnete Brinchs projekt og kunstneriske virke.

Sideløbende med udstilling er der fremtil den 31. august en aktivitet for børn, der gør ud på at finde hemmelige tegn på museet.

Frygten for trolddom var stor i 1600-tallet, og derfor satte folk beskyttende mærker rundt omkring, så det onde blev holdt væk. Det er disse mærker, det gælder om at finde.

Annonce