Handelsstanden arbejder intenst på at redde bryllupperne i Ribe

/Handelsstanden arbejder intenst på at redde bryllupperne i Ribe

Annonce

Handelsstanden arbejder intenst på at redde bryllupperne i Ribe 2019-03-14T11:55:38+00:00

Project Description

Tekst Hasse Jørgensen, foto Rene Jørgensen (arkivfoto) og Ribe Handelsstandsforening. Torsdag den 14. marts.

Ribe Handelsstandsforening har allerede lagt sig i selen i et forsøg på at dæmme op for det voldsomme fald i antallet af borgerlige vielser, der er registreret i Ribe.

Efter statsforvaltningen har overtaget arbejdet med at godkende udenlandske par, der ønsker at blive gift i Ribe, er antallet af borgerlige vielser faldet voldsomt i Danmarks ældste by.

Ifølge JydskeVestkysten er tallet fra 1. januar til 15. marts faldet med 94 procent. I 2018 var der 210 par, der blev viet på Det Gamle Rådhus i Ribe fra 1. januar til 13. marts. I år er tallet 15!

Formanden for Ribe Handelsstandsforening, Peter Lauritzen, fortæller, at man i bestyrelsen har haft møde med udvalgsformand Henrik Vallø, Borgerlisten, og kontorchef Marianne Kirkegaard, Esbjerg Kommune.

– Et af problemerne er, at kommunen ikke længere får pengene, når par søger om at blive gift i Ribe. Det betyder, at kommunen nu heller ikke som tidligere kan lønne de vidner, der optrådte ved bryllupperne. Det gør det endnu sværere at blive viet i Ribe, og derfor har vi nu sat et arbejde i gang for at få skabt et korps af frivillige vidner, fortæller Peter Lauritzen.

Det burde vel ikke være så svært at skaffe et sådant korps?

– Hvis man interesserer sig lidt for andre mennesker, er det en fin tjans.

Peter Lauritzen

Peter Lauritzen er ikke i tvivl om, at det er den nye lovgivning, der flyttede behandlingen af bryllups papirerne fra de enkelte kommuner til Statsforvaltningen, der er årsag til den drastiske ændring.

– Problemet er rigtig stort for overnatningsstederne, restaurationerne og handlen i det hele taget, og nogle af de vielser, der er gennemført, er bestilt, før den nye lov trådte i kraft. Fra april kommer vi rigtig til at kunne mærke det, så det er noget, vi meget gerne vil gøre noget ved, siger de handlendes formand og tilføjer:

– Hvis det skal være så bøvlet at blive viet i Danmark, søger de udenlandske par jo bare andre steder hen som Polen, Ungarn, Tjekkiet o.s.v.

Fakta

Sidste år blev der viet 1343 par i Ribe. En undersøgelse viser, at hvert par lægger i gennemsnit 3.000 kroner i byen i forbindelse med en vielse. Det er de penge, som brudeparret bruger. Hertil kommer så de penge, som eventuelle gæster bruger. Mange brudepar har flere gæster med, men hvor meget de bruger, viser undersøgelsen ikke. Men sammenlagt bliver det et anseeligt beløb, handelslivet i Ribe mister i omsætning.

Socialminister Mai Mercado (K) har med baggrund i tallene fremrykket evalueringen af ordningen. Den er et resultat af et politisk forlig mellem alle partier minus DF, der ønskede en stramning, så alle vordende brudepar skulle møde til en personlig samtale.

Annonce