Tekst og fotos Hasse Jørgensen, torsdag den 5. juni 2025
Måske nærmest symbolsk drev mørke, tunge skyer hen over himlen, og et enkelt dryp fra vejrguderne blev det da også til, da demokratiet, folkestyret og den grønne omstilling var til debat i bispehaven i Ribe ved årets grundlovsmøde.
En af eftermiddagens talere, tidligere folketingsmedlem og minister Bertel Haarder, trak paralleller til de mørke skyer og demokratiet.
– Det er lidt symbolsk, at vejret er lidt gråt i dag, for sådan er det også med vores folkestyre, lød det fra Haarder.
Han talte om grundloven, folkestyret og betydningen af begge dele, og han kom langt omkring i sit foredrag.
Han nævnte også, at det er uhyggeligt, at man i USA har fået en præsident, der strør om sig med løgne, og som er helt ligeglad, når pressen foreholder ham disse løgne.
– Derfor er det i disse tider vigtigt, at vi fejrer vores folkestyre, fastslog den tidligere politiker.
Den anden taler var ingeniør Alexandre Freltoft, der i dag er ansat i energiministeriet og har været med til at stifte den Grønne Ungdomsbevægelse og talsperson for tænketanken Frej.
- Kirsten M Andersen
- Alexandra Freltoft
- Bertel Haarder
Alexandre Freltoft pegede bl.a. på, at langt den største del af befolkningen er enige om, at klimaproblemerne er alvorlige eller meget alvorlige, og at der skal gøres noget.
– Men, som hun sagde, hvem er det, der skal gøre noget? Det er mig og dig. Vi kan rykke noget, hvis vi gør det i fællesskab. Det er de mange, små brikker, der gør en forskel.
– Vores forfædre har afskaffet slaveriet og enevælden, kvinder har fået valgret og mænd har endda fået barselsorlov. Det viser, at tingene kan ændres, men det kræver, at nogen vil gøre noget. Den ”nogen” kunne være dig eller mig, sagde Alexandre Freltoft.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Mens de voksne holdt møde kunne børnene lege
Grundlovsfesten blev som vanligt et tilløbsstykke. Da der var flest mennesker i bispehaven, nærmede besøgstallet sig de 400. Folk hyggede sig ved de opstillede borde og bænke eller med egne, medbragte stole, og en hurtig byge med et minimum af regn kunne ikke jage folk hjem. De fandt paraplyer og regntøj frem, eller trak i ly inde under bispehavens store træer, hvis kroner gav den fornødne læ.
Grundlovsfesten udmærker sig ikke kunne ved nogle gode taler, men der er også masser af sang og musik, og i år stod Spillefolk, kirkernes drenge- og pigekor og Ribe Mandskor for den flotte musikalske underholdning, mens domorganist Birgitte Ebert var en dygtig akkompagnatør til fællessangen.
I sin velkomst sagde tovholder på arrangementet, Kirsten M. Andersen, at grundloven er værd at fejre: – Det, at vi lever i et demokrati og med domstole, der er til at stole på, er værd at fejre.
Og afslutningsvis takkede hun de mange foreninger or organisationer, der er med bag arrangementet, nemlig bl.a. Soroptimisterne, Kulturforeningens Quedens, Den antikvariske Samling og Bykernens Beboerforening.
Det fik Lise Frederiksen fra Quedens til at takke for det store engagement, Kirsten M. Andersen lægger i arrangementet: – Du sagde for otte år siden, at I havde en stor, dejlig have som I gerne ville vise frem og spurgte, om vi var med. Det var vi!.
Når der kommer en byge er det godt med en dækkende arm eller en paraply