Tekst Hasse Jørgensen, mandag den 20. januar.

Folketinget burde lave noget mere fornuftigt end at lovgive om, hvorvidt nye statsborgere skal give hånd til en lokal kommunal repræsentant for endeligt at kunne få det eftertragtede danske statsborgerskab.

Sådan lød en af kommentarerne i byrådssalen i Esbjerg, da byrådet med et stort flertal vedtog at følge den nye lov.

Men der var nu også rimelig stor talelyst hos nogle af byrådsmedlemmerne, da sagen blev drøftet i den lokale byrådssal.

Oprindeligt gik forslaget på, at det skulle være den lokale borgmester, der fik håndtrykket, men det er der blødt op på. Nu er det en repræsentant fra kommunen, der skal hilses på. Det bliver således ikke borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), der får håndtrykket i Esbjerg kommune. Det bliver de administrative, autoriserede giftefogeder, der skal forestå ceremonien. Og den skal foregå i det gamle ting- og arresthus i Esbjerg. Indtil nu er to planlagt nemlig den 19. marts og den 24. september.

Den fungerede gruppeformand for Socialdemokratiet, Jørgen Ahlquist, slog fast, at Socialdemokratiet har respekt for Folketinget og derfor nok skulle stemme for forslaget i byrådet.

– Men nu er vi jo Socialdemokratiet, og i ved, hvordan vi har det med særstandpunkter, så det bliver ikke helt i enighed, vi stemmer for. Men gruppen har sagt god for særstandpunktet, sagde Jørgen Ahlquist.

Og særstandpunktet tog Mussa Utto (S), der principielt er mod tvang.

– Det er en sag med mange følelser og holdninger. Den lov er lavet for at ramme bestemte grupper i samfundet, og det er jeg i mod. Det burde være en festlig ceremoni, men nu bliver det en ceremoni med tvang.

Diana Mose Olsen (SF) havde respekt for lovgivningen fra Christiansborg, men det her er for uetisk, og derfor stemte partiet i mod i byrådet.

Jacob Lohse (V) ville gerne have skruet ned for symbolpolitikken, og han undrede sig over, den forskel, der er på borgerne.

Han kunne fortælle, at da han takkede kronprinsen for ridderkorset, skulle han bære handsker, men når nye statsborgere skal give hånd, skal det være uden et tøjstykke imellem håndfladerne.

Karen Sandrini (S) var modstander af, at man tvinger folk til at gå mod deres overbevisning, og Anne Marie Geisler Andersen (R) mente, at lovgivningen skal implementeres og ville egentligt stemme blankt. Men fordi det er giftefogederne og ikke borgmesteren, der skal have håndtrykket, valgte hun at stemme i mod.

Sarah Nørris (Enhedslisten) stemte også nej og gav i øvrigt en historisk redegørelse for håndtrykket og dets betydning.

Resultatet blev, at Musaa Utto, Anne Marie Geisler Andersen, Diana Mose Olsen, Jørn Boesen Andersen og Sarah Nørris stemte mod forslaget. De øvrige 26 stemte for.