Tekst og foto: Renè Jørgensen
30. januar 2021.
Frue og frøken – 13. maj 1950
Vi forsætter med lidt nostalgi fra en svunden tid. I Ribe Stifts Tidende fra torsdag den 13. maj 1950 bragte avisen en artikel om små finesser i husholdningspengene under overskriftet FRUE OG FRØKEN.
Sådan stod der at læse:
Små finesser der kan hjælpe paa Underskudet i Husholdningspengene.
Hvordan skal jeg faa mine Husholdningspenge til at slaa til? Det er det evigt brændende, ja vulkanske spørgsmaal i Tider som disse, hvor alt stiger i Pris og personlig Dygtighed, som ganske vist er en vigtig Faktor, ikke alene kan skaffe Balance.
I de fleste Hjem er der ikke svigtende Vilje, men svigtende Evne til at forhøje Husholdningspengene. Budgettet kan simpelthen ikke bære det.
Appetitten er der som Regel ikke noget i Vejen med, det er ogsaa en æressag for Husmoderen at give sin Husstand saa nærende Mad som muligt – med de nødvendige Kalorier og Vitaminer. Man bør da især anvende Pengene til brød, Smør, Mælk, Gryn, Æg, Kartofler, Ost, store Portioner Formad, til at aflaste det dyre Kød, og her er vi ved Sagens Kerne: Kødrationering i Hjemmene.
Man er vant til at spise to-tre Bøffer, Frikadeller, Fisk; men det kan man ikke mer. Man maa nøjes med det halve og så spise Kartofler og Sovs for Resten. Man maa øve sig i at lave gode Sovser, det drøjer utroligt på Kødet.
Til Frokost eller Aftensmad bør man smøre Maden, det er minimalt, hvad der gaar til Paalæg, selv velbelagt Smørrebrød i Sammenligning med det dækkede bord.
Paa den Maade vil der snart vise sig god Balance i Regnskabet og færre Bekymringer for den, der har Ansvaret, og for Ægtemanden, der gerne vil, men ikke kan yde mere.
(Teksten er gengivet som den fremstår i avisen)
Et par annoncer fra Ribe i 1950