Tekst Hasse Jørgensen, arkivfoto Ryk Ind Ribe, tirsdag den 16. marts

Hvis intentionerne holder, bliver det en på mange måder anderledes skole, elever og forældre fremover møder i Esbjerg Komme. Og den anderledes skole vil også stille krav til politikerne, som formanden for børne- og ungeudvalget, Diana Mose Olsen (SF) afslutningsvis slog det fest i byrådsdebatten.

Skolen vil blive mere mangfoldig, klasser vil nogle steder blive erstattet af hold, og der kan blive tale om kortere skoledage med meget mere.

Hvad der kommer til at gælde for den ene skole, bliver muligvis ikke gældende for den anden skole, for fakta er, at byrådet har indgået aftaler med samtlige skoler om den fremtidige drift og udvikling. Og det er netop udvikling, der er kodeordet. Det hele bunder i den friskoleordning, som Esbjerg Kommune er tildelt for foreløbigt de kommende tre år.

Byrådet vedtog netop mandag de separate aftaler, der er lavet med de enkelte skoler. Det er det fundament, som skolerne nu skal arbejde på i den videre planlægning af de kommende skoleår, som starter efter sommerferien.

Politisk enighed

På byrådsmødet håbede formanden for børne- og ungeudvalget, Diana Mose Olsen (SF) på politisk enighed om aftalerne, og den fik hun.

Hun betegnede ordningen som en spændende proces, der bygger på velfærdsaftalen med regeringen. De indgåede aftaler skal suppleres løbende, så rammerne for skolernes udvikling hele tiden er de rigtige.

– Aftalerne giver større råderum og frihed for de enkelte skoler, fastslog Diana Mose Olsen, der også sagde, at rammerne bygger på de få hegnspæle, der er sat af stat og kommune i form af love og regler.

Engagement og energi

Og bordet rundt i byrådssalen var der kun begejstring for ordningen og enighed om, at der på skolerne er vist stort engagement og energi i arbejdet.

Jørgen Ahlquist (S) var begejstret for, at skolerne bliver fri for statslig indblanding og lovgivning: – Det skal gerne blive til glæde for alle skoler i landet.

Jacob Lose (V) var superbegejstret. – Det er 1. generations aftaler, og jeg oplever en super energi på skolerne. Der skal løbende laves nye aftaler, og om tre år ser aftalerne helt anderledes ud end nu.

Anne-Marie Geisler Andersen (R), at intet er skåret i sten, og rammerne kan stadig udfordres og ændres. Hun var glad for, at skolerne er sat fri: – Der er flere aspekter, der kan komme til at stå mere skarpt.

Sara Dyreborg (DF var glad for den enestående mulighed for at danne rammer for den aller bedste folkeskole.

En fantastisk indsats

Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) fandt det fantastisk at sidde med forskellige meget gennemarbejdede planer og nævnte, at der er gjort en fantastisk indsats.

– Corona har ikke tilladt workshops, men så er der fundet andre veje, sagde borgmesteren, der også fandt det meget vigtigt, at man kan måle på udviklingen, så der kan følges op.

Diana Mose Olsen slog afslutningsvis fast, at hun er begejstret for, at der ikke er mere konkret, end tilfældet er.

– Der er kommet mange ideer, som man gerne vil i gang med, og det vil stille krav til politikerne om, at de ikke skal reagere med det samme, fordi de får henvendelser om, at tingene er forskellige på skolerne.