Tekst, Collages & Foto Johnny Tauman
5. oktober 2019

Der var dømt morgenhygge, da omkring 20 pensionister fra nær og fjern mødte op til morgenkaffe og briefing om dagens arbejde på vinmarken – der var både nye og gamle kendinge: Per, Ole, Annelise og alle de andre. Mens der blev nydt hjemmebagte boller og en lille skarp, fortalte vinbonden Poul Kulmbach om de blå vindruers skæbne – hvordan sukkerindholdet inden for de sidste uge var blevet udvandet pga. de store nedbørsmængder.

Humøret var højt under morgenkaffen – nogle var nybegyndere, mens andre mere erfarne med saksen

Ingen rødvin i denne omgang

Trods det, at druerne for fjorten dage siden var gode og søde, men nu ubrugelige til at producere rødvin af, så havde Poul allerede fundet plan B frem: ”De tre druesorter skal samlet gennem forarbejdningsprocessen – og så vil jeg fremstille en fremragende rosé vin heraf. Så det handler bare om, at vi får alle klaserne klippet og kørt til Vineriet.”

De sidste grønne druer – fra de yngste stokke. Sukkerindholdet var sådan set okay.

Får nok 2000 liter hvidvin

Poul fortalte også om plukningen af de grønne druer – Solaris – som var gennemført tidligere på ugen. ”Udbyttet heraf var hæderligt med en tilfredsstillende sukkermængde”, sagde han og nævnte i den forbindelse et meget stort udbytte i området med de nye vinstokke – sidste år gav de omkring 400 kg, mens afkastet i år var godt et ton druer: ”Vi regnede med 1600 liter hvidvin, men får omkring 2000 liter”.

Butikssalg af rødvin er stoppet

Rødvinen må vente til 2021 – det betyder, at Vingården skal bruge 800 liter fra 2018 samt alle udstillede rødvin i butikken til at servicere de spisende gæster med.

Rækkerne med flag skal benyttes til den mousserende vinproduktion

De sidste grønne druer

Men inden plukkerne blev sluppet løs blandt de blå sorter, måtte de først klippe de sidste grønne druer på 4-5 rækker nye vinstokke.

Afstanden mellem vinstokkene kræver præcissionskørsel

Birte som kørelærer

Og Birte oplærte en af hjælperne i at køre den elektriske vogn, som hentede alle spandene med druer.

Det var nemt at gå til de flotte blå druer

10 kilometer blåt plastik net var forgæves sat op mod stæreflokke- men kan heldigvis genbruges i næste sæson

10 km plastiknet

Vinplukkerne fandt hurtigt frem til de blå druer – og her gik det stærkt med arbejdet, efter at de 10 kilometer blå plastiknet var fjernet. Druerne var rigtig flotte – og skallen var intakt (nogle gange springer den, og så må man lade være med at høste).

Pallesen og hyggede sig – og kom langt omkring i deres snakke

Ole og Peter hyggede sig

Pensionist Ole Pallesen, Holmevej og Peter Sloth fra Bispegade hyggede sig gevaldigt, mens de fik klippet række drueklaser. De snakkede om vandreture – glæden ved den friske luft – og konstaterede samstemmigt: ”Det giver en naturlig træthed, som man kan sove igennem.”
Mens RYK IND RIBE arbejdede i nærheden med at fylde en spand med grønne druer, så hang følgende ord i luften: ”god vin”, ”Italien”, ”Grønland, ”Iskobugt” og mange andre.

De mange druer skilles fra stænglerne med en hurtig og effektiv maskinel proces

Alt bliver anvendt

I Vineriet tog Poul selv imod – kun iført fodtøj og korte bukser, men da RYK IND RIBE skulle bruge nogle billeder, så tog han naturligvis en polo på.
Alt bliver simpelthen brugt – druerne adskilles automatisk fra stænglerne, som Birte bruger som beskyttelse af / næring omkring havens planter. Det går rimeligt stærkt med at adskille druer og stængler.

Poul viser, hvordan stænglerne “vælter” ned i mælkekassen

Birte har en plan med gæringen af skallerne

Gennem et sindrigt system når druesaften frem til en sidste filtrering. ”Affaldet” herfra samles i en stor beholder, som Birte kan få 40 liter alkohol ud af efter en gæringsproces. Imponerende.

Tankene klarer årets høst

Poul sørger for at den filtrede druesaft fortsætter op i en af de mange tanke med kapacitet ind til 14.000 liter.

Spandevis af blå druer ved Vineriet – så rask må det gå.

Poul har mange opgaver

Mens RYK IND RIBE er i Vineriet kommer det ende læs hvide spande med blå druer – og på utrolig vis få Poul Kulmbach det ”usynlige” tandhjul til at fungere – og dermed skabt fundamentet til en, som han udtrykker det, fremragende rosé vin fra V. Vedsted Vingård.

Resterne feter filtreringen skal manuelt flyttes over i stort kar

Mousserende vin

Det er stadig nogle få rækker grønne druer tilbage på vinstokkene – de får lov at hænge lidt længere – og skal bruges til mousserende vin.
Måske kommer plukkerne tilbage? De havde i hvert fald en hyggelig dag sammen – og så endda i godt vejr.

De hyggede sig – men skulle også være årvågne, da der klippes tæt på begge sider