Tekst, Collages & Foto Johnny Tauman
5. oktober 2019
Der var dømt morgenhygge, da omkring 20 pensionister fra nær og fjern mødte op til morgenkaffe og briefing om dagens arbejde på vinmarken – der var både nye og gamle kendinge: Per, Ole, Annelise og alle de andre. Mens der blev nydt hjemmebagte boller og en lille skarp, fortalte vinbonden Poul Kulmbach om de blå vindruers skæbne – hvordan sukkerindholdet inden for de sidste uge var blevet udvandet pga. de store nedbørsmængder.
Ingen rødvin i denne omgang
Trods det, at druerne for fjorten dage siden var gode og søde, men nu ubrugelige til at producere rødvin af, så havde Poul allerede fundet plan B frem: ”De tre druesorter skal samlet gennem forarbejdningsprocessen – og så vil jeg fremstille en fremragende rosé vin heraf. Så det handler bare om, at vi får alle klaserne klippet og kørt til Vineriet.”
Får nok 2000 liter hvidvin
Poul fortalte også om plukningen af de grønne druer – Solaris – som var gennemført tidligere på ugen. ”Udbyttet heraf var hæderligt med en tilfredsstillende sukkermængde”, sagde han og nævnte i den forbindelse et meget stort udbytte i området med de nye vinstokke – sidste år gav de omkring 400 kg, mens afkastet i år var godt et ton druer: ”Vi regnede med 1600 liter hvidvin, men får omkring 2000 liter”.
Butikssalg af rødvin er stoppet
Rødvinen må vente til 2021 – det betyder, at Vingården skal bruge 800 liter fra 2018 samt alle udstillede rødvin i butikken til at servicere de spisende gæster med.
De sidste grønne druer
Men inden plukkerne blev sluppet løs blandt de blå sorter, måtte de først klippe de sidste grønne druer på 4-5 rækker nye vinstokke.
Birte som kørelærer
Og Birte oplærte en af hjælperne i at køre den elektriske vogn, som hentede alle spandene med druer.
10 km plastiknet
Vinplukkerne fandt hurtigt frem til de blå druer – og her gik det stærkt med arbejdet, efter at de 10 kilometer blå plastiknet var fjernet. Druerne var rigtig flotte – og skallen var intakt (nogle gange springer den, og så må man lade være med at høste).
Ole og Peter hyggede sig
Pensionist Ole Pallesen, Holmevej og Peter Sloth fra Bispegade hyggede sig gevaldigt, mens de fik klippet række drueklaser. De snakkede om vandreture – glæden ved den friske luft – og konstaterede samstemmigt: ”Det giver en naturlig træthed, som man kan sove igennem.”
Mens RYK IND RIBE arbejdede i nærheden med at fylde en spand med grønne druer, så hang følgende ord i luften: ”god vin”, ”Italien”, ”Grønland, ”Iskobugt” og mange andre.
Alt bliver anvendt
I Vineriet tog Poul selv imod – kun iført fodtøj og korte bukser, men da RYK IND RIBE skulle bruge nogle billeder, så tog han naturligvis en polo på.
Alt bliver simpelthen brugt – druerne adskilles automatisk fra stænglerne, som Birte bruger som beskyttelse af / næring omkring havens planter. Det går rimeligt stærkt med at adskille druer og stængler.
Gennem et sindrigt system når druesaften frem til en sidste filtrering. ”Affaldet” herfra samles i en stor beholder, som Birte kan få 40 liter alkohol ud af efter en gæringsproces. Imponerende.
Tankene klarer årets høst
Poul sørger for at den filtrede druesaft fortsætter op i en af de mange tanke med kapacitet ind til 14.000 liter.
Poul har mange opgaver
Mens RYK IND RIBE er i Vineriet kommer det ende læs hvide spande med blå druer – og på utrolig vis få Poul Kulmbach det ”usynlige” tandhjul til at fungere – og dermed skabt fundamentet til en, som han udtrykker det, fremragende rosé vin fra V. Vedsted Vingård.
Mousserende vin
Det er stadig nogle få rækker grønne druer tilbage på vinstokkene – de får lov at hænge lidt længere – og skal bruges til mousserende vin.
Måske kommer plukkerne tilbage? De havde i hvert fald en hyggelig dag sammen – og så endda i godt vejr.