Tekst og foto Hasse Jørgensen, onsdag den 11. juli

Fra selvstændig politikreds til en lille, lokal politistation.

Det er den udvikling, politiet i Ribe har været i gennem.

I dag ligger det fast, at politiet forlader den store, pompøse ejendom på Tangevej, der de sidste mange år har været rammen om politiets lokale arbejde. Etaten flytter ind i lokaler ved Sydvestjysk Brandvæsen i Ribe på Odins Plads, hvorfra politiets virke fremover vil foregå.

Politiet i Ribe har været oppe på omkring 40 ansatte i ordens- og kriminalpolitiet, hvortil kom anklagemyndigheden og kontorpersonalet.

Hvor mange politifolk, der får sin daglige gang på den nye station, er ikke oplyst. Men det bliver formentligt under en håndfuld.

Politiet i Ribe har holdt til på flere forskellige adresser i tidens løb.

Det gamle Sprøjtehus Torvet 16, der i dag rummer værelser til Hotel Dagmar og tidligere i mere end 65 år advokatkontor, var først hjemsted for brandvæsnet, og siden blev det hjemsted for politiet.

Desuden har politiet boet i den bygning på Giørtz Plads nabo til det nye rådhus, der i dag rummer boliger og som efter politiets flytning blev bibliotek. Fra den bygning flyttede politiet til ejendommen på Tangevej, der nu, så vidt RYKIND erfarer, skal sælges.

Den store politikredsreform bevirkede, at Ribe Politikreds blev nedlagt som selvstændig politikreds og blev lagt ind under Syd- og Sønderjyllands Politi med hovedstation i Esbjerg.

Det er også i Esbjerg, at al efterforskning i og omkring Ribe samt al patruljering i området udgår fra.

Om det så er en fordel afhænger formentligt meget af øjet, der ser. Erfaringerne fra andre store fusioner viser dog med al mulig tydelighed, at det ikke er alt stort, der er godt blot fordi det er stort.

Justitsminister Søren Pape Poulsen har således slået et slag for, at nærpolitiet genopstår, og en kendsgerning er, at meget af lokalkendskabet er gået fløjten med de store enheder.

Hvem husker ikke de mange navnkundige, lokale betjente – ingen nævnt ingen glemt – som indskød respekt hos de lokale kriminelle. Betjente, der blot med høj stemmeføring kunne få et slagsmål stoppet.

Som den første kvindelige betjent i Ribe sagde, da jeg interviewede hende: – Her kan man ringe til en sigtet og sige, at han skal komme ind til afhøring. Og han gør det. Det sker ikke i København, hvor jeg kommer fra.

Men sådan er der jo så meget.