Tekst og foto: René Jørgensen
8. december 2024.

Hans Dau var en stor kunstner, af Chr. Brogaard

Når man kommer til Ribe og ser domkirken med de små huse med de røde tage liggende omkring sig, så virker det som en høne, der værner om sine kyllinger.

Domkirken blev bygget i 1100-tallet på en sandbanke, som på den tid var det højeste punkt i marsklandet. Over kathoveddøren mod syd findes det ældste stenhuggerværk i norden. Valdemar sejr satte relieffet ved sin søns død 1231.

I den katolske tid holdt man ikke juleaften, men messe julemorgen. Det medførte, at i året 1283 i en stærk vestenstorm blæste tårnets top ned og knuste et par hvælvinger, hvorved mange mennesker omkom.

Tårnets top var en bindingsværkskonstruktion formet som 4 gavle udfyldt med mursten.

11 år forinden gik der et jordskælv fra Skagen og langt ned i Holstein. Mange mente, at det var årsagen til nedstyrtningen af tårnets top. Men senere arkæologiske undersøgelser har vist, at dette ikke kan være tilfældet, for så ville der have været revner i fundamentet.

I 1634 kom en stor stormflod, hvor højden i domkirken er afsat på pillen bag prædikestolen.

I 1644 besatte svenskerne slottet Riberhus og rettende en kanon mod domkirkens tårn, hvorved 3 balustre blev skudt itu. Senere brændte de slottet af.

I 1904 i en stærk vestenstorm blæste store kobberflager sf domkirkens tag. Mangen en borger redede sig et stykke kobber, som blev udhamret til askebægere m.m.

I 1904 blev domkirken genindviet efter restaureringen. Arkitekt, professor Amberg var leder af det store arbejde, og i snedkermester Hans Dau fandt han en stor kunstner, der i sit fag evnede at modellere og skære de bibelske symboler ud i kirkestolene. Det blev en tor dag for ripenserne, da det kongelige tog kom til Ribe, hvor hele den kongelige familie blev modtaget af en flagsmykket by, og i attrap havde man rejst de gamle byporte i Dagmarsgade og ved Ydermøllen.

Hans Majestæt kong Christian IX kom og i fælge med ham de senere konger Frederik VIII, Christian X og Frederik IX.